„Svet moje slike“, memorijalna izložba Ljubomira Ljubiše Tanaskovića

„Ovu izložbu priređuem u ime bezgranične ljubavi, kojom si nas darivao. Njena toplina je neprocenjivi poklon svima koji te pamte i u srcu zanavek nose. Preneo si je i utkao u svoje slike kao zalog za sva vremena“ reči su supruge pokojnog umetnika Ljubiše Tanaskovića, vrhunskog majstora kosovskih pejzaža, ispisane na početnoj stranici kataloga koji najavljuje memorijalnu postavku „Svet moje slike“  večeras otvorenu u Galeriji Doma kulture u Gračanici.

Umetnikova supruga Mirjana Tanasković, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn
Umetnikova supruga Mirjana Tanasković, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Vidno uzbuđena što je, kako je rekla, Ljubiša ponovo među svojima na Kosovu i Metohiji, njegova supruga Mirjana Tanasković dodaje da nije slučajno što izložba Ljubišnih umetničkih radova kreće upravo iz Gračanice.

„Izetno sam zadovoljna što sam uz pomoć prijatelja, koji su imali sluha za moju želju, uspela da na jednom mestu pokažemo Ljubišina dela. Nije baš bilo lako sakupiti sve, jer deo onoga što je ovde izloženo se nalazi u privatnim kolekcijama. Uspela sam da sve to sakupim i zaista mi je posebno zadovoljstvo što se Ljubiša na ovakav način vratio na Kosovo odakle je i potekao“, rekla je po otvaranju izložbe njegova supruga Mirjana Tanasković.

Iako je kao slikar tražio sebe u apstrakciji bio je neprikosnoven u oslikavanju šarskih motiva i pejsaža.

„Rodna Sredska i obližnji Prizren, Obilić, Peć i Priština su kao kolevka i neposredno okruženje,  ljudima i životom, predelima i bogatom nacionalnom baštinom, za Ljubišu više od onoga što se očima može videti“, rekla je o stvaralaštu pokojnog Tanaskovića likovni kritičar i istoričar umetnosti iz Beograda, Vesna Todorović.

Vesna Todorović, istoričar umetnosti, foto; N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Todorovićeva dodaje da su Ljubušini predeli „duboko lična himna večne ljubavi. Oni su najdublja misao koja odlikuje i određuje čitavo biće, njegov nacionalni identitet, etičku bazu uverenjima i postojanim stavovima. Oni su utkana svetlost i mistična vatra duha, što transformirano u likovnu zbirku, veoma rečito progovara iz autorovih slika, prevashodno onih pejzažnog žanra“, naglasila je Todorovićeva.

Memorijalnu izložbu je je otvorio pisac, Petar Sarić, Ljubišin prijatelj, poznavalac i obožavalac njegovog stvaralašta.

Petar Sarić, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Svet moje slike, kako je naslovljena memorijalna izložba slikara Ljubomira Ljubiše Tanaskovića, koju i večeras, gledajući njegove slike, slušamo reči koje su tiše od tišine i glasnije od šarplanisnkih gromova, koje su nemirnije od sredačkih i sirinićkih potoka i reka. Iz svake Ljubišine slike bije paklena pometnja, kao da smo od rođenja do smrti pod oružjem i u ratu i u boju kakav je onaj iz 1389. godine, koji evo, ne menjajući mesto bojišta, još traje“, rekao je Sarić.

Pisac je posebno izdvojio Tanaskovićevo ulje na platnu „Košnica“.

„Usuđujem se da sliku košnica priduružim onim pejzažnim koje nas svojom jasnoćom zavode i navode na najrazličitija razmišljanja. U njoj je prikazan život koji poput okova razbija okvir košnice koji, iako na malom prostoru, ne zna za granicu. Imamo sreću što u nesrećnom vrmenu možemo da pogledamo ovu izložbu“, rekao je otvarajući postavku pisac Petar Sarić, zahaljujući se ujedno organizatoru, Domu Kulture u Gračanici.


Ljubomir Ljubiša Tanasković je rođen 1942. godne u Sredskoj kod Prizrena. Osnvnu školu je završio u Obiliću, srednju školu za primenjenu umetnost u Peći, a diplomirao je u grupi za likovnu umetnost na Višoj pedagoškoj školi u Prištini. Godine 1974. diplomirao je na Nacionalnom fakultetu lepih umetnosti u Lionu u Francuskoj i iste godine u Marselju dobija zvanje „specijaliste likovne umetnosti“. Posle dugododišnjeg vaspitano pedagoškog rada u mnogim školama, ali i bavljena rukovodećim funcijama, odlukom Vlade Republike Srbije 1993. godine Ljubiša je imenovan za direktora Galerije umetnosti u Prištini. Njegov rad u Galeriji ostaće upamćen po izložbama Miće Popovića, Save Šumanovića, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovsko i svih značajnih slikara sa prostora Kosova i Metohije. Umro je u Beogradu 2017. godine.


Kako je zalutala Ljubišina slika vratila umetniku
Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture u Gračanici, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn
Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture u Gračanici, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Urednik Galerije Doma kulture u Gračanici Nebojša Jevtić kaže da je sasvim slučajno došao do čuvene slike Gazistena i crvenih bžura koji je naslikao Ljubiša Tanasković. Sliku je kaže otkupio od jednog Albanca po ceni od 50 evra.

„On je nekako došao u posed ove Ljubišine slike, verovatno na način kao što su i mnoge umetnine, poput vrednih njiga, slika i ostalih anktkviteta iz obijenih srpskih stanova dospeli u ruke Albanaca i našle se na crnom tržištu. Kada sam je vide znao sam da je umetičko delo u pitanju, ali nisam znao čije. Preprodavca koji mi je sliku cenio 100 evra uspeo sam da ubedim da cenu spusti na 50, rekavši mu da neće naći kupca za nju, budući da su na slici Gazimestan i božuri. Pristao je, ja sam je kupio i tek sam kasnije na poleđini platana pročitao ime autora i njegov broj telefona“, kaže Jevtić.

Nakon što je slike neko vreme provela u depou Doma kulture odlučeno je da ona bude vraćena vlasniku. Poneli su je u Beograd i uručili Ljubiši Stefanoviću koji se silno iznenadio i obradovao ugledavši je ponovo, priča Jevtić dok pokazuje sliku ulja na platanu koja se našla na naslovnoj strani kataloga memorijalne izložbe  „Svet moje slike“ Ljubiše Tanaskovića.

I.Miljković