fbpx

Patrijarh Irinej u Orahovcu, Velikoj Hoči, Zočištu i Svetim Arhangelima: Moćni, silni i jedinstveni smo samo uz crkvu svoju i kada Boga nosimo u srcima svojim!

Patrijarh Srpski gospodin Irinej, koji već drugi dan boravi na Kosovu i Metohiji, posle Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana boravio je danas u Orahovcu, Velikoj Hoči, Zočištu i manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena. Posle bogosluženja poglavar SPC je razgovarao sa preostalim Srbima u Orahovcu i Velikoj Hoči, uputivši im reči ohrabrenja, da ostanu i opstanu na zemlji svojih praotaca zemlji.

Patrijarh Srpski gospodin Irinej, koji već drugi dan boravi na Kosovu i Metohiji, posle Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana boravio je danas u Orahovcu, Velikoj Hoči, Zočištu i manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena. Posle bogosluženja, poglavar SPC je razgovarao sa preostalim Srbima u Orahovcu i Velikoj Hoči, uputivši im reči ohrabrenja, da ostanu i opstanu na zemlji svojih praotaca.

 Gotovo svi Srbi iz Orahovca, mlado, staro, muško i žensko, bolesno i zdravo, svi do jednog, ispunili su uski popločani sokak u severnom, srpskom delu grada, koji vodi do crkve Uspenja Presvete Bogorodice, sa željom da dočekaju poglavara SPC, njegovu svetost, patrijarha Irineja.

Patrijarh srpski Irinej u društvu vladike Teodosija, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Ne pamte Srbi iz ovog getoiziranog grada da je neki patrijarh ikada ovde bogoslužio. Zato su svi do jednog pohrlili prema crkvi, napravili špalir do ulaza u bogomolju da dočekaju patrijarha aplauzom, pesmom i sa radošnju, onako kako su se vekovima dočekivali dragi gosti i „bašti rajskoj“.

Vladika Teodosije očekuje dolazak Patrijarha Irineja, foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

Među okupljenim meštanima vladika Raško – prizrenski Teodosije, koji kao domaćin dočekuje dragog gosta, dok se narod tiska da poljubi ruku i uzme blagoslov od svog Patrijarha. Osetiti duh vere, spoznati da ni u potpunoj okupaciji nisi sam, veliki je blagoslov za ove ljude. To se jednostavno da osetiti, bez da se išta progovori. Vernici polako i u tišini prilazile svom poglavaru za blaslov.

Patrijar Irinej blagosilja narod u Orahovcu, foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

Uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije Raško- prizrenske, patrijarh srpski gospodin Irinej, u crkvi Vaznesenja Presvete Bogorodice u Orahovcu služio je svetu arihijerejsku liturgiju posle koje je narod pozvao na jedinstvo i da se kao i u svim teškim trenucima okupi oko svoje crkve.

„ Vi ste ostali kao jedan deo našeg naroda da čuvate ovu veliku svetinju, ovu svetu zemlju. Kosovo i Metohija je naš Jerusalim, naša duhovna Palestina za koju su naši preci prolivali krv i polagali mnoge živote da je sačuvaju. S pomoću Božjom, evo do naših dana, ona je sačuvana. Da li ćemo je mi sačuvati?  – Hoćemo, ako vodimo bitku, ne sami, nego ako bude Gospod blagoslovio tu bitku, sačuvaćemo mi ovo naše Kosovo“, rekao je patrijar srpski Irinej.

Podsetiviši da nije prvi put da se borimo kako bi sačuvali ono što je naše, patrijarh Irinej je rekao da je istina ustala na mnoge sile i moćnike ovoga sveta.

Bogosluženje u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

„Ne zaboravimo da je Bog silniji od svih, naći će Bog puta i načina da nam sačuva sveto Kosovo i naše svetinje na Kosovu i Meothiji, samo ako budemo dostojni njegove pomoći i njegove milosti. Zato, braćo i sestre i ako smo maleni, ali ako je Bog sa nama, onda, kao što to veli veliki Apostol Pavle, Ko će pritiv nas? – Niko! Zato je naša dužnost, braćo i sestre, i za to imamo primera kroz čitavu našu istoriju da svoj život, svoju sudbinu vežemo za ime Božje, za veru našu, crkvu našu. Gospod je pobedio Svet!“, nagalsio je u besedi poglavar srpske crkve.

ZNAJTE DA NISTE SAMI!

Obraćajući se narodu, patrijah je uputio poruku jedinstva među sobom ali i sa crkvom.

Patrijarh Irinej bogosluži u Orahovcu, foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

„Znamo da vam nije lako, ali znajte da niste sami. Srpski narod misli o vama, ne samo ovaj koji je u Srbiji, nego i onaj koji je silom prilika otišao iz Srbije širom sveta. Svi oni misle o Kosovu i verujem da se sa crkvom svojom mole da sačuvamo ono bogato duhovno naše nasleđe. To je velika čast, za Kosovo i Metohiju vredi živeti, ali vredi i stradati što su nam i pokazali naši oci i naši preci. Znamo da vam nimalo nije lako. Znamo u kakvim uslovima živite, ali stanite pod okrilje crkve, Hristove crkve Božije, tu je snaga, tu je moć i to nije prvi put da to doživimo i osetimo. Pet stotina godina crkva je vodila ovaj narod i bila duhovna sila koja je osmišljavala i život i ulivala nadu“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski gosodin Irinej je podsetio da je Pećka Patrijaršija stolica srpkih episkopa i patrijaraha već osam vekova i da ćemo ove godine proslaviti značajan jubilej autokefalnosti naše crkve.

Osam vekova postojanja, osam vekova vođenja rukom Božjom naše crkve i našega naroda. Tu da se vratimo, na taj put. to je put spasonosni i sve svoje brige i probleme prepustimo Bogu, naći će Bog kako da ih reši. Da vas Gospod blagoslovi da vas umnoži, braćo i sestre, a majke su ovde vrlo pozvane da srpskom narodu decu rađaju i da time postanu saučesnici u najvećem daru Božjem u daru rađanja. Taj dar rađanja majci je Gospod dao i nema veće časti ili veće radosti od te što je Gospod dao majkama, koje će po rečima Apostola, rađanjem spasiti i otkupiti mnoge svoje grehe“, rekao je Patrijarh Irinej.

Posle litururgije Parijarh Irinej je u društvu vladike Teodosija prošetao Orahovcem i razgovarao sa narodom. Pre toga, uz zvuke harmonike i pesmu koja se orila crkvenom portom, mladež odevena u tradicionalnu nošnju  ovog kraja priredila je program u u čast poglavara SPC.

Narodno veselje, Patrijarh Iinej ispred crkve u Orahovcu, foto; Olivera Radić, GračanicaOnlajn
VELIKA HOČA, MESTO U KOJE JE PATRIJARH UVEK RADO SVRAĆAO

Drago mi je da sam ponovo ovde, rekao je Patrijar srpski Irinej pozdravljajući Hočance koji su se okupili da ga dočekaju, uz pogaču i so, kako su se odvajkada dočekivali cenjeni i dragi gosti.

Patrijarh Irinej u Velikoj Hoči, foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

Ja sam mnogo puta dolazio ovde i ranije, jer sam radio u Bogosloviji. Svaki Božić i Uskrs sam provodio u Zočištu u uvek sam svraćao u Hoču, gde sam često služio“, podsetio je patrijarh i dodao da mu je veoma drago da je ovde gde se, rekao je, oseća kao u svojoj rođenoj kući.

Srbima iz Velike Hoče uputio je reči ohrabrenja i poruku da opstanu na svojim ognjištima.

„Budite hrabri, znajte da vi čuvate Kosovo. Sveti amanet kosovski, čuvate svetu srpsku kosovsku i metohijku zemlju. To je naša zemlja više od 1.000 godina. Moramo učiniti sve da je sačuvamo. Iskušenja su vrlo velika. Ali Bog je iznad svega. Pravda Božja i istina Božja će pobediti, kao i oni koji budu uz pravdu i istinu Božju“, naglasio je patrijarh Irinej.

 

Poglavar SPC je podsetio kosovske Srbe da nije prvi put da kao narod stradamo.

„Mnogo puta smo stadali, ali, Bogu hvala te smo sve to i nadživeli. Onda smo bili vezani za crkvu i veru svoju, danas, nažalost, to je podeljeno. Onda smo bili jedinstveni i složni, danas je tu podeljenost. To je neka politika sa stane ubačena i nažalost, mnogi nasedaju na tu politiku, gube svest o jedinstvu našeg naroda, ali i saznanje da smo bili moćni i silni onda kada smo bili sa crkvom svojom i onda kada smo Boga nosili u srcima svojim i tada je Bog bio sa nama! A da bi Bog i danas bio sa nama mi se moramo vratiti svojoj veri i crkvi, ona nas je održala kroz svu našu istoriju i održaće nas i danas, ako budemo ostali verni Bogu, veri i crkvi svojoj“, podsetio je poglavar srpske crkve.

Velika Hoča, foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

Dodajući da je Velika Hoča oaza srpstva, njegova svetost je rekao da Srbe iz ovog mesta srpski  narod neće ostaviti.

Patrijarh u manastiru Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu, foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

„Brinućemo i pomagati koliko možemo, ali i koliko bude potrebno. Videćemo da se to učini ali i da se, ne vi, nego mi zajedno sa vama, održimo ovde. Ovo je sveta zemlja naših praotaca osvećena blagodaću Božjom i zato smo dužni da je i volimo i branimo i da se za nju borimo“, rekao je na kraju patrijarh srpski gospodin Irinej.

Posle Orahovca srpski Patrijarh je u pratnji episkopa raško – prizrenskog Teodosije obišao manstir Zočište, u kome su ga s velikom radošću dočakali monasi i iguman, arhimadnrit Stefan, kao i manastir Svetih Arhangela kod Prizrena gde je dočekan od strane monaha i igumana jeromonaha Mihaila.

I. Miljković – O. Radić

%d bloggers like this: