Патријарх Иринеј у Ораховцу

Фото: Епархија рашо - призренска

Патријарх српски господин Иринеј, током другог дана посете Косову и Метохији, служио ју свету архијерејску литургију у црвки Пресвете Богородице у Ораховцу. Стотинак верника, као и деце обучене у традиоционалну ношњу овог краја дочекало је песмом поглавара СПЦ.

Током посете овом крају Патријарх Иринје ће обићи Велику Хочу и манастир Зочиште, а касније ће наставити пут Призрена где ће, како је најављено, обићи манастир Светих Архангела и цркву Богородице Љевишке у граду подно Шаре на обалама Бистрице.

Посету косову пагријарх српски господин Иринеј започео је обиласком Пећке Патријаршије где је са свештенством Епархије рашко – призренске и монасима из Дечана, као и сестринством Пећаршије служио свету архијерејску литургију.

фото: Епархија рашко – призренска

Епархија рашко – призренска саопштава да Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј борави у вишедневној посети Kосову и Метохији како би у предваскршњим данима свој верни народ речима и пастирском поруком ојачао у молитви и нади да остане и опстане на тим просторима.

Патријарх је већи део дана провео са вернима који су дошли на поклоњење у, по речима Свјатјејшег, највећу српску светињу, а највећа радост му је била што је међу верним народом било и пуно деце.

Патријарх српски Иринеј примио је у Пећкој Патријаршији и ученике средњих школа из Грачанице, Прилужја, Лапљег Села и Гуштерице са којим је разговарао о значају њиховог образовања позивајући их да буду спремни да преузму кормило којим ће водити српски народ на Kосову и Метохији.

Након дана проведеног са верницима у Пећкој Патријаршији и Пећи, Његова Светост Патријарх српски Иринеј стигао је у Високе Дечане. Свјатјејшег Патријарха српског у Високим Дечанима дочекали су Епископ рашко-призренски Теодосије и игуман манастира архимандрит Сава Јањић са братством.

Фото: Епархија рашко- призренска

Патријарха је дочекао и поздравио не мали број верника али и туристи из Јапана који су Патријарху српском указали велико поштовање одушевљени овим неочекиваним сусретом. Након поклоњења моштима Св. Краља Његова Светост је одржао беседу монасима манастира и присутним верницима говорећи о значају дечанског манастира који вековима сведочи веру у Христа Господа. Патријарх Иринеј прошетао је Манастирском портом и провео у разговору са братством Манастира Високи Дечани а након тога присуствовао је и Вечерњој служби.

Данашњи Патријархов боравак у Ораховцу обезбеђују припадници косовске и специјане полиције, Посета Паријарха Иринеја српским светињама на КиМ предвиђано је да траје четири дана.

(извор: Епарихија рашко – призренске СПЦ)