Данас пленарна седница Скупштине Косова: На дневном реду више од 50 тачака

Наставак пленарне седнице Скупштинe Косова заказан је за данас у 10 часова, а пред посланицима ће се наћи незавршене тачке са пленарних седнице од 30. јануара, 28. фебруара и 7. марта ове године.  

Посланици Скупштине Косова данас би требало да се изјасне о више од 50 тачака које су увршетне на дневни ред, с обзиром на то да су остале неразматране због ванреднх заседања парламента одржаних у међувремену.

Иако је почетак пленарне седнице заказан за 10 часова, у 10 часова и 30 минута скупштинкса сала је и даље празна, уколико се изузме присусво десетак посланика који су почели да заузимају своја места. Уколико се оваквим темпом настави сигурно је да ће поново многе тачке дневног реда, осим уколико се не ради читав дан и без пауза, што је тешко вероватно, поново бити одложене за неко наредно заседање.

Од укупно 55 тачака дневног реда, посланици би данас требало да се изјасне о Нацрту закона о ратификацији Споразума, о додатном протоколу и приступању Централном споразуму о слободној трговини.  Предвиђено је и гласање о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о културном наслеђу, као и гласање о Нацрту закона о изменама и допунама о службеним празницима.

Пред посланицима ће се наћи и захтев Истражног одбора скупштине о случају протеривања шест турских држављана са Косоваа од 39. марта ове године. Посланици би у начелу требалода се изјасне о Нацрту закона о високом образовању, потом да гласају о изменама и допунама закона о возилима, нацрта закона о минералима, о другом разматрању закона, о изменама и допунама закона о верским слободаама на Косову, као и формирање ад хок комисије за избор пет кандидата чланова одбора Радио Телевизије Косова.

Председник Скупштине Кадри Весељи, нешто после 11 часова, изашао је за говорницом и позвао посланике да уђу у салу како би се обезбедио кворум за почетак седнице због чега је прогалсио краћу паузу.

И.Миљковић