Могући бојкот српске опозиције ванредних избора на северу Косова

Портпарол Централне изборне Комисије Ваљмир Ељези је за агенцију Косовапресс изјавио да до краја прошле недеље ни једна политичка партија, грађанска иницијатива или појединац нису поднели пријаву за учешће на ванредним изборима у четири општине са српском већином, који ће се одржати 19. маја ове године.

Рок за пријаву учешћа на овим ванредним изборима истиче 18. априла у поноћ, а предвиђено је да се потврђивање и објављивање политичких субјеката и кандидата обави 22. априла, а 28. априла ће се одредити редослед на гласачким листићима.

Што се посматрача ових избора тиче, акредитоване организације ће моћи да поднесу захтев до 12 маја, а именовање општинских комисија биће окончано 15 маја.

Иначе, изборна кампања ће трајати три дана, од 13. до 17. маја.

Ваљмира Сељмани вршилац дужности у Уреду за регистрацју и сертификовање политичких партија је изјавила да ће на овим ванредним изборима на северу Косова право гласа имати 1,507 гласача више у односу на локалне изборе који су одржани октобра 2017, односно 58,520 грађана са правом гласа.

После позива америчке амбасаде у Приштини председник Косова Хашим Тачи је након пет месеци закашњења именовао осам чланова Централне изборне Комисије, јер је истекао мандат бившим члановима Комисије, због чега је ово изборно тело било потпуно нефункционално.

Пре две недеље је заказао и одржавање ванредних избора за градоначелнике општина Северна Митровица, Зубин Потпок, Лепосавић и Звечан.

Две највеће опозиционе партије, Демократски савез Коова (ДСК) и Покрет Самоопредељење, месецима су инсистирали да председник Косова Хашим Тачи именује чланове Централне изборне Комисије.

Дритон Сељманај, посланик Демократског савеза Косова је за РТВ 21 изјавио да се касни са процесом заказивања избора за градоначелнике четири општине са српском већином.

“Мислим да је закаснео ( процес), али свакако је неопходан, јер не смемо да оставимо велики део територије Косова без контроле, барем политичке, од стране центра, од стране државних институција Косова, зато што оне у овом делу управљају новцем Владе Косова. Управљају многим њиховим процесима и ми наравно немамо друге него да барем имамо политичку контролу, јер знамо да је један део нашег суверенитета, у пуном смислу речи остао тамо,”, изјавио је Сељманај.

Аљбуљена Хаџиу, посланица Покрета Самоопредељење је такође за РТВ 21 изјавила да је процес избора законит, али не и кашњење од пет месеци, када су градоначелници четири општине са српском већином поднели оставке.

“И даље нам је нејасно зашто је до сада пролонгирано проглашење избора. У овом смислу у ствари, ми као Покрет Самоопредељење наравно да сматрамо да је цео процес законит али кашњење нико није објаснио, зашто је овај процес одложен до пет месеци. Оно што нас забрињава је, познавајући председника Тачија, ми не можемо да имамо пуно поверење, да иза овог сценарија, са овим изборима, не стоји неки његов пројекат”, изјавила је Хаџиу.

Након консултација са српским председником Александром Вучићем, Српска Листа ће изаћи на ове изборе, а бивши градоначелник Северне Митровице Горан Ракић је поновио је да главни разлог одазива овим изборима како би се предупредила намера да „неки Албанац или приватан Србин“ преузму власт, али и намера Приштине и „дела међународне заједнице“ да „анексира северни део Косовске Митровице“.

Потпредседник Српске Листе Игор Симић је за српску телевизију “Пинк” изјавио да би била “катастрофа” долазак било кога на чело четири општине на северу Косова, односно да буде изабран неко ко није из ове партије или неко ко није директно везан за државу Србију, оцењујући да би то био покушај прекидања сваке везе између Београда и Срба на Косову.

“Оно што је најопасније на овим изборима је да, уколико дође до промена снага на терену и у тој констелацији дођу марионете Приштине, онда се доводе у питање и инвестиције које је држава Србија обезбедила заједно са Канцеларијом за Косово и Метохију“, изјавио је Симић, износећи и да се ради о инвестицијама у висини од 2,5 милијарди динара.

Иначе, представници српске опозиције са Косова су покренули иницијативу за оснивање “Савеза за Косово и Метохију”, по угледу на “Савез за Србију” и изјавили да неће учествовати на ванредним изборима заказаним за 19 мај.

Ненад Радосављевић, председник организације Народна Правда је, како преноси Радио КИМ, изјавио да “фарса од избора” у општинама на северу Косова неће моћи да се сакрије.

„Српска листа, ту своју фарсу од избора, која је направљена са договором између Тачија и Вучића неће моћи баш тако лако да сакрије него ће морати да купе највероватније неке ‘приватне Србе’ како их они сада зову, који ће им касније бити као политички противници на изборима, али ће наравно радити за њихове интересе, због тога да би приказали да је то као демократичност, а притом за неке баналне привилегије које ће после избора остварити. Наравно Српска листа ће добити изборе и то никакав проблем није“, каже он.

С друге стране, косовски премијер Рамуш Харадинај је позвао грађане да се одазову ванредним изборима за градоначелнике, који ће се одржати 19. маја у четири општине на северу Косова, а британски амбасадор на Косову Руари О’Конел изјавио да ће међународна заједница да обрати посебну пажњу с обзиром на „одређене проблеме током ранијих процеса“.

“Не сме бити застрашивања кандидата или бирача, људи не смеју губити посао ако не гласају, јер то не би били правични и слободни избори”, рекао је О’Конел у интервјуу за РТК2.

Британски амбасадор О Конел је такође истакао да очекује да се обе стране уздрже од изјава које не само да подижу тензије, већ уливају страх људима и да грађани желе легитимне представнике који ће, уколико затреба, агресивно да се боре за њихова права, а не само да слушају наређења.

“То сваки гласач жели. Бојкот нема сврху, не дозвољава нам да идемо напред“, изјавио је О Конел за емисију “Разговор” на РТК2.

Иначе, још увек се не зна да ли ће бити расписани избори и за општинске одборнике четири општине на северу Косова, који нису поднели оставке, већ су потписали Декларацију о прекиду сарадње са косовским институцијама и међународним организацијама.

Градоначелници четири општине на северу Косова су поднели оставке на своје функције новембра прошле године, а као главни разлог навели су ступање на снагу одлуке косовске Владе о увођењу таксе на увоз српске робе у висини од 100 одсто.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве