fbpx

Danas slavimo Lazarevu Subotu ili Vrbicu

Манастир Грачаница, фото: ГрачаницаОнлајн

Danas je Lazareva subota ili Vrbica dan koji pravoslavi vernici slave u znak uspomene na Lazara koga je Isus Hristos, pre ulaska u Jerusalim, vakrsao iz mrtvih.

Danas je Lazareva Subota ili Vrbica, dan koji pravoslavi vernici slave u znak uspomene na Lazara, koga je Isus Hristos, pre ulaska u Jerusalim, vakrsao iz mrtvih.

Osam dana pre svog slavnog Vaskrsenja Gospod Isus Hristos je u Vitaniji vaskrsao iz mrtvih svog prijatelja Lazara, u subotu, kada je prošlo već četiri dana od njegove smrti. Vaskrsenje Lazarevo postaje najava najvećeg praznika i nada u pobedu nad smrću.

Vaskrsenje Lazarevo predstavljeno na ikoni

Praznik se slavi svečano pa tako u mnogim krajevima ulicama prolaze pevači koji pevaju radosne pesme, takozvane Lazarice. Domaćini ih dočekuju pred svojim kućama i daruju ih za dobre vesti.

Istog dana u popodnevnim satima, narod polazi hramu, na večernju službu koja se još zove i Vrbica. Zove se tako jer se tog večera počinje slaviti uspomena na slavni Hristov ulazak u Jerusalim.

Raspored gogosluženja za Lazarevu Subotu i Cveti u manastiru Gračanica

Posle jutrenja i svete ligurgije u manastiru Gračanica danas u 14: 30 časova biće služen Akatist, dok će se čin osvećenja vrbice i Litija održati u 17: 30 minuta. Večernja služba sa povečerjem biće služena u 18:00 časova.

Srpski narod na ovaj dan, umesto palminim grančicama kako je Gospod dočekan na ulasku u Jerusalim, Hrista dočekuje mladicama vrbe–vrbicama,a deca zvone zvončićima koja će se deliti u svim pravoslavnim hramovima. Vrbica je dan dečije radosti, kada ona nose ispletene venčiće od mladica vrbice ili prolećnog cveća oko glave.

Do Drugog svetskog rata Vrbica se u našoj zemlji slavila kao školski praznik, Učenici su zajedno sa svojim učiteljima, lepo i svečano obučeni uz pesmu i igru, kretali do izvora, šumarka ili livada da naberu mlade vrbove grane i zahvate pitku vodu.

Dan posle vaskrsenja Lazara u Vitaniji, Hristos je ušao na magaretu u Jerusalim, ispunjavajući tako proročke reči svetog proroka Jeremije da će car jerusalimski na magaretu ući u sveti grad. Čuvši za čudo koje je učinio u Vitaniji, Jerusalimljani su ga zajedno sa svojom decom dočekali bacajući pod njegove noge odeću, cveće i palmine grančice.

 

I. Miljković

%d bloggers like this: