Католици данас славе Ускрс, а православци Цвети

Верници који Ускрс прослављају по грегоријанском календару данас славе овај радостан дан. Српска православна црква са својим верним народом данас обележава празник Цвети.

Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим. Ово значи да се овај празник прославља у зависности од тога када је Васкрс јер се празнује недељу дана раније. Установљен је у Јерусалиму крајем 4. века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.

Врбица, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У знак сећања на људе који су у Јерусалиму Исуса дочекали палминим гранчицама и цвећем, код нас је обичај да девојке и деца поране и оду да беру цвеће и одатле назив самог празника.

Потребно је пожурити јер се верује да онај ко први стигне и узбере цвет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако снажно верује.

Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Некда је у Србији био распрострањен обичај да се на Цвете цео дан шета окићен цвећем. Момци би правили букете и носили их девојкама, а сваки цвет имао је своје значење из кога би оне могле да разазнају удварачева осећања.

Припреме пред почетак јучерашњих литија (Врбица), фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У недељу на Цвети у манастиру Грачаница јутрење је служено у 7:00 часова, а Света Литургија у 9:00. Актист ће бити служен у 14:30, док ће се Вечерња служба са Повечерјем служити у 18:00 часова.

Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато се ваља да на овај дан поклоните некој драгој особи цвеће.