Централна изборна комисија није потврдила кандидатуру чланова Српске листе

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

Косовска централна изборна комисија данас је делимично потврдила листе кандидата за градоначелнике четири општине на северу Косова, за изборе који ће се одржати 19. маја. Потврђене су листе Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење, али не и Српске листе. Наставак седнице и гласање за верификацију кандидатуре представника Српске листе, најављен је за сутра у преподневним часовима.

И поред препоруке надлежне комисије да је предлог кандидата Српске листе у складу са изборним законом, представник покрета Самоопредељење је рекао да неће гласати за њихову верификацију.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Представници покрета „Самоопредељење“ у ЦИК-у

„Кандидати Српске листе треба да се јавно дистанцирају од ставова које су изнели у својим оставкама, називајући Косово именом Косово и Метохија, што крши суверенитет Косова и крши Устав. Такође би се требали дистанцирати од Вучићевог става да ће одмах после избора поднети оставке“, рекао је Рустеми, после чијег излагања је седница ЦИК-а прекинута, одређена пауза од 15 минута, али седница није настављена и одложена је за сутра.

Ставу Рустемија, пре прекида седнице, успротивио се представник Српске листе у Централној изборној комисији, Стеван Веселиновић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Стеван Веселиновић, представник Српске листе у ЦИК-у

„Када слушам овакав говор који није ништа друго него политички говор који представља константне нападе, посредно на Српску листу а непосредно на српски народ и српску заједницу која живи на Косову, не могу да смислим ниједан адекватан начин и да одговорим. Могу да се упустим у политичку полемику са својим колегама, али наглашавам да све ово о чему је мој колега говорио нема никакве везе са овим изборима. Напади, лични и политички анимозитети, изгледа да само потврђују правило да је на Косову најбоље стећи политичке поене тако што ћете нападати српску заједницу, односно њене представнике. Ја питам колегу, ако му одговара Српска листа, а не одговарају му кандидати, можда он жели да предложи кандидате испред Српске листе?“, запитао се Веселиновић, додавши да се он лично понашао професионално и у складу са изборним правилима, гласајући за листе кандидата Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење.

И председница Ваљдете Дака, коо и члан ЦИК-а испред Демократског савеза Косова, Фљоријан Души, упозорили су да нема законских сметњи за учествовање на изборима предложених кандидата Српске листе.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

На основу изборног закона, Српска листа има право да поднесе жалбу надлежној комисији ЦИК-а, а онада и Уставном суду, а покрет Самоопредељење је већ најавио да ћезатражити мишљење Уставног суда о томе да ли особе које су поднеле оставке могу поново да се кандидују, иако не признају, како је рекао Рустеми „државу Косово“, што показују у својој свакодневној реторици.

Косовска централна изборна комисија по закону треба да има 11 чланова, али косовски председник је именовао само деветоро. Да би нека одлука била валидна, потребно је да за њу гласа две трећине чланова, дакле две трећине од 11, иако гласа само деветоро.

И косовски премијер Рамуш Харадинај, на данашњој конференцији за медије после седнице Владе, осврнуо се на то што листа српских кандидата није верификована.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

„Пратим ситуацију у Централној изборној комисији. Ако фали нешто у апликацијама, треба дати рок да се исправи, да се допуне кандидатуре по закону, али да све буде на време и да не каснимо са изборима. Ситуација је забрињавајућа, јер ако је неко предложен и предлаже сам себе, па добије поверење народа, а после тога даје оставку, то је противзаконито и противуставно. Ми смо чули да је и председник Србије једном најавио тако нешто, што ние добар правац“, рекао је Харадинај.

Представници Српске листе се данас нису оглашавали поводом најновијих проблема које овај политички субјекат има у Централној изборној комисији.

Анђелка Ћуп