fbpx

Proces reintegracije iziskuje i regionalnu i međunarodnu saradnju

Фото КосоваЛиве: Основни суд

Фото КосоваЛиве: Основни суд


Povratak 110 državljana Kosova sa sirijskog ratišta, među kojima je i 32 žene i 74 dece i dalje je tema dana kosovske javnosti.

Povratak 110 državljana Kosova sa sirijskog ratišta, među kojima je i 32 žene i 74 dece i dalje je tema dana kosovske javnosti.

Mediji su preneli da su se u ovoj grupi nalazile i četiri osobe koje su direktno učestvovale na sirijskom ratištu i da je njima Specijalno tužilaštvo odredilo pritvor u trajanju od 48 sati. Takođe je pokrenuta i istraga protiv 32 žene, koje se aktuelno nalaze na slobodi, a Sulj Hodža iz Specijalnog tužilaštva Kosova je potvrdio da su one i ranije bile pod istragom, koja je u međuvremenu suspendovana jer osumnjičene nisu bile dostupne.

Rašit Ćeljaj, Generalni direktor Policije Kosova je izjavio da se više od 300 građana Kosova u poslednjih šest-sedam godina uključilo u ratne sukobe u Siriji i Iraku, a da je 70 njih izgubilo živote.

Prema nekim pretpostavkama, u ratnim zonama Sirije i Iraka nalazi se još najmanje 100 državljana Kosova, među kojima je, prema podacima Policije Kosova, još 30 osoba koje ratuju u ovim državama, kao i 49 žena i osmoro dece.

Kosovska skupština je 2015. godine usvojila zakon po kojem osobe koje su učestvovale u ratovima van Kosova, mogu da budu kažnjene i do 15 godina zatvora.

Pristigli sa ratišta na Srednjem istoku, odmah su po dolasku na aerodrom u Prištini, u noćnim satima između petka i subote, prebačeni u Centar za azil u selu Vranidol, nedaleko od Prištine, gde su odmah prošli i lekarsku kontrolu.

Danas je Specijalni tužilac Hodža izjavio za onlajne novinu “Ekspres”da je prvobitno bila doneta odluka da devetoro dece koja su u Prištinu doputovala bez roditelja budu smeštena po socijalnim centrima za prihvat dece, ali kasnije je pozvana rodbina kako bi ih prihvatila.

Povratak 110 kosovskih državljana iz Sirije, ostvaren je u tesnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a američka ambasada u Prištini je čestitala kosovskim institucijama zbog vraćanja svojih državljana. U saopštenju se pored ostalog navodi da je sa ovom repatrijacijom Kosovo dalo značajan primer za sve članove globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a i međunarodnu zajednicu.

“Sjedinjene Države ostaju zahvalne Sirijskim demokratskim snagama na podršci u repatrijaciji i što nastavljaju da humano zadržavaju još stotinu ISIS boraca iz desetine zemalja“, zaključuje se u saopštenju ambasade SAD na Kosovu.

Ministar pravde Abeljard Tahiri je obećao da će povratnici sa sirijskog ratišta, koji su preživeli traume dobiti tretman i biti integrisani u kosovsko društvo.

“Uspeli samo da izvučemo žene i decu iz zona konflikta, koji su iskorišćeni i kojima je negirana budućnost. Žene i deca zaslužuju rehabilitaciju, a deci je mesto u školi. Preživeli su teške traumatične periode”, izjavio je Tahiri.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači je na svom fejsbuk profilu istakao da je veoma važan profesionalni tretman za povratnike iz Sirije.

“Takođe, svaka podrška bližnjih i njihove zajednice, povratnicima pomaže u što bržoj integraciji u naše društvo. Kosovo je orijentisano prema zapadnim vrednostima i posvećeno je pružanju podrške međunardnim partnerima u borbi protiv svakog terorizma i ekstremizma koji ugrožavaju ove vrednosti”, napisao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj se danas zahvalio kosovskim institucijama i američkoj Vladi na pomoći u povratku kosovskih državljana sa sirijskog ratišta, ali je pre nekoliko dana izjavio da ga preokupira pitanje žena koje nisu rodile decu svojih muževa.

“Ponekada ne znamo sa kime imaju decu ove žene. Ona mogu da budu deca komandanata ISIS-a. Radikalne NVO i lokalni imami su sprovodili sistematsku propagandu više od decenije, čineći atraktivnom ideju odlaska u Siriju putem pružanja sredstava za neobrazovanu decu”, izjavio je Haradinaj za Dejli Beast. (Daily Beast).

Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli je na svom tviter nalogu zahvalio SAD na pomoći oko povratka građana Kosova iz Sirije i istakao da će se prema njima “sprovesti zakon”.

Špat Baljaj, poznavalac bezbednosnih pitanja smatra da proces reintegracije vraćenih osoba iz Sirije treba pažljivo da se sprovede i da svaka institucija treba da obavlja svoje odgovornosti sa velikim prioritetom.

“Mogući su izazovi i potencijalne opasnosti ovog procesa zbog toga što je teško meriti nivo radikalizma kod svih povratnika, bilo onih koji su ratovali ili ne. I dalje se ne zna nivo opasnosti kod svih povratnika, zdravstveno stanje ili razlog zbog čega su se oni vratili na Kosovo”, izjavio je Baljaj za dnevni list “Zeri”.

On je istakao da je opasnost od ovih osoba legitimna zbog čega kosovske institucije treba da pokrenu istragu i po potrebi podignu optužnice.

“U ovoj je fazi veoma važno da se aktiviraju svi programi za deradikalizaciju/reintegraciju, kako u zatvorima za individualne povratnike koji se suočavaju sa pravdom, tako i za decu i žene povratnike. Potrebne su ove neprestane aktivnosti za sve povratnike, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou”, izjavio je Baljaj smatrajući da u ovom procesu treba da postoji regionalna i međunarodna saradnja.

Šefki Abdulahu, takođe poznavalac bezbednosnih pitanja, smatra da ove osobe treba da se tretiraju u skladu sa zakonima Kosova, da se ispitaju, dobiju od njih infomacije kao i da se osobe koje su ih naterale da odu u te misije, suoče sa pravdom.

Abdulahu čak smatra da Kosovska policija treba da bude spremna “u odnosu na osobe koje propagiraju i motivišu mlade da idu na strana ratišta”.

Prema zvaničnim podacima, od početka konflikta u Siriji, veruje se da je oko 400 građana Kosova uključeno u konflikte na Srednjem istoku. Nekoliko desetina se u međuvremenu vratilo, a 50 njih je osuđeno za učešće u ratnim sukobima u ovom delu sveta ili za podsticanje i regrutovanje boraca.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: