Екрем Мустафа: Жене и деца из Сирије биће укључени у програм ресоцијализације. За оне који су ратовали казне затвора од 5 до 15 година

Косовски министар унутрашњих послова Екрем Мустафа каже за портал ГрачаницаОнлајн да грађни Косова немају разлога за страх поводом пуштања избеглица из прихватног центра Рани Дол, северно од Приштине. У питању су грађани Косова који су недавно депортовани из Сирије, наводи Мустафа и додаје да ће они који су били умешани у ратне сукобе одговарати пред законом, а да ће жене и деца, њих око стотину, бити укључени у програм реинтеграције и ресоцијализације.  

„Никакав ризик нема, никаква опасност нема звог тога што су они дошли. Они су наши држављани и имамо обавезу да их прихватимо. Они који су били криви они ће бити кажњени и они су одмах послати у затовор и сада министарство правде и суд имају посла с њима“, рекао је министар МУП-а Косова Екрем Мустафа.

Тимови Министарства унутрашњих послова, Министарства правде и дела међунарнодне заједнице организовали су програм реинтеграције и ресоцијализације за 32 жене и 72 детета који су из Сирије допремљени на Косово.  Они ће одређено време бити под пратњом, све док не почну да се понашају као одоговорни грађани једне државе, каже први човек косовске полиције, не наводећи при том колико ће програм реинтеграције и ресоцијализације избеглица из Сирија времениски да потраје.

Екрем Мустафа, министар унутрашњих послова Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Вероватно ће програм реинтеграције потрајати, јер су у питању жене и деца. Жене које нису волеле да иду тамо, али су под присилом морале, јер су биле удате. Они који су криви и који су били на ратним жариштима, њих ћемо позвати на одговорност јер им по закону Косова следи казна од 5 до 15 година затвора“, нагласио је Мустафа.

Он каже да се на срећу од 2015. године не бележи ни један случај да грађани Косова одлазе у Сирију или било које кризно жариште како би тамо ратовали.

„Не очекујемо нове таласе избеглица. Ми имамо информације колико је наших грађана тамо и не постоји нека опасност од њих“, рекао је Мустафа.


Министар унутрашњих послова Косова је поновио да грађани заиста немају разлог за бригу и да се очекује депортација још близу 50. људи, али да они нису, како је рекао,  били на подручју ратних дејстава.

Иван Миљковић