Samoopredeljenje ne želi predložene kandidate Srpske liste u trci za gradonačelnike na severu Kosova

Фото Н. МИЛОСАВЉЕВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

Фото Н. МИЛОСАВЉЕВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија


Kandidati Srpske liste ni danas nisu verifikovani na sednici Centralne izborne komisije Kosova.

Kandidati Srpske liste ni danas nisu verifikovani na sednici Centralne izborne komisije Kosova. Sa sedam glasova za i dva uzdržana, lista kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu koje je predložila Srpska lista, nije usvojena, a ovaj politički subjekat ima rok od 24 sata da se žali Komisiji za predstavke i žalbe.

Juče prekinuta sednica centralne izborne komisije, nastavljena je danas, ali lista kandidata koje je predložila Srpska lista, nije usvojena. Predstavnici pokreta Samoopredeljenje na glasanju su bili uzdržani, tražeći da kandidati budu zamenjeni. Razlog tome, kako je istakao Adnan Rustemi iz Samoopredeljenja, jesu ostavke koje su kandidati za gradonačelnike, Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić, podneli Ministarstvu za lokalnu samoupravu, u kojima Kosovo nazivaju Kosovo i Metohija. Rustemi je tražio i garancije da izabrani gradonačelnici neće odmah po izboru podneti ostavke.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka, kao i predstavnik Demokratskog saveza Kosova Fljorijan Duši, pozvali su članove Samoopredeljenja da podrže predloge Srpske liste, jer za to ne postoje zakonske smetnje i kako su rekli, njihova kandidatura ne krši izborna pravila, ali su oni ipak ostali uzdržani od glasanja. Kako je bilo potrebno da osmoro članova CIK-a glasa za prihvatanje kandidature, a trenutno je imenovano samo devetoro, umesto 11, predlog Srpske liste nije usvojen.

Foto N. MILOSAVLJEVIĆ; GračanicaOnlajn: Adnan Rustemi, Član CIK-a ispred Samoopredeljenja

Član CIK-a ispred Srpske liste Stevan Veselinović ponovio je da je ovakav čin politički i da direktno ugrožava prava Srba, odnosno da je ovo još jedan napad na Srbe i njihove predstavnike.

“Ovo što je danas urađeno, nema veze ni sa pravom ni sa pravilima koja trenutno važe. To je politička odluka dela albanskih partija koji je ovaj sastanak Centralne izborne komisije i ovo tehničko telo iskoristio za promovisanje svojih političkih stavova. Kao što sam već rekao, i dalje u Prištini kod većine političkih partija najbolje je sticati poene tako što ćete napadati srpski narod i Srpsku listu koja ga predstavlja“, rekao je Veselinović i dodao: “Dalja procedura je žalba izbornom panelu za predstavke i žalbe, pa kasnije su tu Ustavni i Vrhovni sud, ali se postavlja pitanje poverenja u sve te institucije. Ako imate jednu instituciju koja je osnovana da se bavi izborima i vi u takvoj instituciji provlačite politiku, odbijate kandidaturu i uskraćujete nekome osnovno demokratsko pravo da bira i da bude biran, šta možete da očekujete od drugih”, zapitao se Veselinović, napomenuvši da je Ministarstvo lokalne samouprave Vlade Kosova, ostavke koje su gradonačelnici severnih opština podneli, poslalo na zahtev nekoga od članova, a ne na zahtev samog CIK-a i da ne postoji zakonska osnova da članovi Centralne izborne komisije razmatraju tekst tih ostavki.

Neprihvatanje kandidature Srpske liste od strane Centralne izborne komisije komentarisao je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Đurić u saopštenju dostavljenom medijima kaže da je ovo sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije i da je to čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava.

Foto N. MILOSAVLJEVIĆ; GračanicaOnlajn: Stevan Veselinović, predstavnik Srpske liste u CIK-u

„Dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine, nakon ovakvog čina postaje besmisleno. Obavićemo konsultacije predsednika Srbije, vlade i Srba sa Kosova i Metohije i zajednički doneti odluku o daljim koracima. Predstavnici fašističkog i šovinističkog pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj Centralnoj izbornoj komisiji danas su uveli mere nacionalne segregacije, a Srbima je i formalno oduzet status slobodnih ljudskih bića na samoproglašenom Kosovu. Jedno je sasvim sigurno, Srbija kao demokratska i odgovorna država Albancima neće uskratiti građanska i politička prava, jer se ovakvom ludilu i neodgovornosti Prištine ne može i ne sme parirati reciprocitetom. Neverovatno je i da se ovakve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice, koja bez ikakvog efikasnog odgovora posmatra sve razornije manifestacije političkog divljanja Prištine“, poručio je Đurić.

Iz Kine, gde se nalazi u zvaničnoj poseti, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“To su neverovatne stvari, šokiran sam da nečiji bezobrazluk i drskost mogu da idu to tih granica. To su stvari koje se ne rade”, rekao je Vučić.

Anđelka Ćup