fbpx

Srpska lista nije sertifikovana, najavljuje se žalba CIK-u

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

Centralna Izborna Komisija (CIK) Kosova ni danas nije sertifikovala Srpsku Listu

Centralna Izborna Komisija (CIK) Kosova ni danas nije sertifikovala Srpsku Listu za učešće na vanrednim izborima zakazanih za 19. maj u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću , opštinama sa srpskom većinom. Razlog tome je što su dva člana Centralne izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bila je uzdržana. Naime, Adnan Rustemi i Nazljie Balja su tražili da se Srpska Lista distancira od pisane ostavke bivših gradonačelnika ove četiri opštine, novembra prošle godine, u kojoj se pominje termin “Kosovo i Metohija”.

Uravo je premijer Ramuš Haradinaj tada izjavio da ne prihvata ostavke gradonačelnika na severu Kosova, jer se u pismu ostavci pominje termin “Kosovo i Metohija”, koji nije prihvatljiv.

Tokom današnjeg sastanka Centralne izborne komisije Adnan Rustemi je predložio da, pošto se Srpska lista do sada nije distancirala od pisma ostavke gradonačelnika četiri srpske opštine i korišćenja termina “Kosovo i Metohija”, ovaj rok bude produžen za 24 sata. Jedan od uslova je i da se zamene tri od četiri kandidata koji će se takmičiti za ove funkcije na vanrednim izborima 19. maja.

Član ove komisije iz Demokratskog saveza Kosova Fljorijan Duši izjavio je da treba delovati u skladu sa preporukama Ureda za registraciju političkoh partija i sertifikovanje. U suprotnom, naglasio je da će se stvoriti presedan koji može da izazove neprilike na izborima. Međutim, Valjdete Daka je ipak dala na glasanje sertifikovanje Srpske Liste, što nije prošlo zbog nedostatka glasova.

Za razliku od Srpske Liste, članovi Centralne izborne Komisije su dali zeleno svetlo da na vanrednim izborima na severu Kosova učestvuju kandidati za gradonačelnike iz Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Za potvrđivanje kandidata prijavljenih za učešće na predstojećim izborima na severu Kosova potrebno je osam glasova redovnog sastava Centralne izborne komisije, odnosno dve trećine glasova. To znači da, ukoliko ne bude prisutan samo jedan član komisije, potvrđivanje prijavljenih kandidata može privremeno da se blokira.

Prema Zakonu o izborima, Srpska Lista ima pravo da u naredna 24 sata uloži žalbu Komisiji za molbe i žalbe na ovu odluku CIK-a, koja donosi konačnu odluku da li su kandidati prihvatljivi ili je potrebno predložiti druga imena.

Ova Komisija, ukoliko bi na primer prihvatila žalbu Srpske Liste, mogla bi da ponovo naloži Centralnoj izbornoj Komisiji da razmotri odluku i preduzme mere radi otklanjanja posledica.

Povodom današnje odluke Centralne izborne Komisije reagovao je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, iznoseći mišljenje da su odlukom CIK-a srpskom narodu “ukinuta sva politička prava”.

Dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno“, naveo je Đurić u saopštenju najavljujući održavanje konsultacija predsednika Srbije, Vlade i Srba sa Kosova, nakon kojih će biti doneta odluka o daljim koracima.

Iz Pekinga, gde se trenutno nalazi, reagovao je i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je najavio žalbu Srpske Liste Komisiji za molbe i žalbe Centralne izborne Komisije.

„Sada im smeta to da Srpska lista pobeđuje, smeta im to što su ogroman novac uložili da unište ugled Srpske Liste, da razore Srpsku Listu, da odvoje Srbe od Beograda i Srbije“, izjavio je pored ostalog Vučić.

On je takođe kazao da samo čeka “šta će da mu kažu u Berlinu 29. aprila”, gde će, istakao je Vučić obavestiti i predsednika Francuske i nemačku kancelarku.

Inače, Valjmir Ismailji iz “Demokratije Plus” smatra da bi dobro bilo da Centralna izborna Komisija sertifikuje učešće kandidata Srpske Liste na vanrednim izborima.

“Sa aktuelnim zakonodavstvom, ukoliko Centralna izborna Komisija donese odluku protiv Srpske Liste, ona se zatim žali Komisiji za molbe i žalbe, ova će Komisija doneti odluku u korist Srpske Liste, jer ne postoji neka zakonska odredba koja sprečava njeno učešće na izborima. Takođe i u političkom aspektu Centralna izborna Komisija je trebala da sertifikuje Spsku Listu i ako bi se desilo da oni zatim odustanu od svojih mandata, međunarodna zajednica bi videla sa kakvim ljudima imamo posla”, izjavio je Ismailji za televiziju “Dukađini”.

Slično mišljenje deli i Besnik Mučaj iz Kosovskog Instituta za lokalnu samoupravu, iznoseći i stav da je odluka Centralne izborne komisije politička.

“Zna se da je Srpska Lista partija koja je registrovana u skladu sa zakonom Republike Kosovo i kao takva ona je aplicirala unutar pravila koja su predviđena zakonima Republike Kosovo za sertifikovanje subjekata i kandidata, ali ističem da je odluka koju je donela Centralna izborna Komisija politička, pošto su osobe koje donose odluke predložene od političkih subjekata”, izjavio je Mučaj.

Tokom današnjeg sastanka, predsednica Centralne izborne Komisije Valjdete Daka je izjavila da je Ured za sertifikovanje kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova dala svoju preporuku.

“U našoj odgovornosti je ocena zakonitosti prijavljenih kandidata. Imamo ocenu Ureda koji je u sklopu Centralne izborne Komisije i koji je ocenio da su kandidati u potpunosti ispunili zakonske uslove, predviđene ovim zakonom, na osnovu kojeg organizujemo izbore i preko ovih kriterijuma ne možemo da idemo ni sa političkim zahtevima, ni drugim zahtevima, niti uslovljavanjima, jer nikada to nismo radili na takav način, niti smo autorizovani”, izjavila je Daka.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: