fbpx

Program resocijalizacije i deradikalizacije prioritet institucija

Центар за азиланте у Враном Долу

Povratak 110 kosovskih državljana sa sirijskog ratišta, uz pomoć američke Vlade, kosovski čelnici su ocenili uspehom.

Povratak 110 kosovskih državljana sa sirijskog ratišta, uz pomoć američke Vlade, kosovski čelnici su ocenili uspehom. Ipak, eksperti za bezbednost smatraju da je sada sve u rukama glavnih kosovskih institucija, uključujući i pravosudni sistem, kako bi se osobe koje su godinama živele u ratnim okolnostima bile uspešno integrisane u kosovsko društvo, a da se protiv onih koji su direktno učestvovali u ratnim sukobima, primene kaznene mere, prema zakonima na snazi.

Prošle subote, u Prištinu avionom je doputovalo 110 kosovskih državljana, sa sirijskog ratišta, među kojima čak 32 žene i 74-ro dece, od kojih i devetoro dece bez roditelja.

Nakon davanja izjave Specijalnom tužilaštvu, jedan od trojice muškaraca je priznao da je učestvovao u ratnim sukobima, dok se dvojica brane ćutanjem. Njima je Osnovni sud u Prištini izrekao kaznu pritvora u trajanju od mesec dana. Žene i deca su odmah po dolasku na prištinski aerodrom prebačene u Centar za azil nadomak Prištine, u kojem su boravile 72 sata. Nakon lekarskih pregleda i drugih procedura, one su se vratile svojim porodicama. Jednom broju njih, nakon davanja izjave tužilaštvu, određena je privremena kazna kućnog pritvora u trajanju od mesec dana.

Advokati, Arbnora Zećiri, Rita Matoši i Kimete Krasnići smatraju da je nepravedna odluka Specijalnog tužilaštva Kosova koje je izreklo njihovim klijentkinjama kaznu kućnog pritvora.

“Mi smo se suprotstavile tim merama, imajući u vidu i okolnosti, jer većina od njih su majke, imaju decu, većina je ostala bez muževa i deci je potrebno da se o njima brinu”, izjavila je advokat Zećiri.

Osumnjičene koje su se vratile iz Sirije za advokate su angažovale samo žene, a predsednik Advokatske komore Kosova Osman Havoli smatra da za to postoji dobar razlog:

“Zbog osetljivosti da bi slobodnije komunicirale, ne iz drugih razloga. To su žene, koje su došle iz jedne ratne zone i tako će lakše komunicirati. Možda ima nešto više da kažu, što ne bi mogle u slučaju da imaju advokata muškarca”, izjavio je Havoli online novini “Ekspres”.

Kako prenose kosovski mediji, jedan broj žena koje su se vratile iz Sirije su izjavile da su tamo otputovale na insistiranje njihovih muževa ili jednostavno nisu znale gde idu. Neke od njih su izjavile da im se muževi nalaze po zatvorima u Siriji ili su poginuli, a druge da su se nakon pogibije muževa preudale kako bi izbegle da nastave život po tamošnjim ženskim kampovima u kojima su uslovi veoma teški. Samo tri žene su izjavile da u Siriji i nije bilo tako loše i da neznaju zbog čega su se vratile.

Analitičari za pitanja bezbednosti smatraju da je teško izmeriti nivo radikalizma kod svih osoba koje su se vratile iz Sirije, bilo da su ratovale ili ne, te da je veoma važno da se aktiviraju programi za deradikalizaciju i reintegraciju.

Ovakvo mišljenje deli i ekspert za bezbednosna pitanja Besa Kabaši Ramaj, koja ističe da u kosovskoj strategiji za sprečavanje nasilnog ekstremizma, koji je usvojen pre nekoliko godina, ne postoji i Plan za reintegraciju povratnika sa ratnih žarišta na Srednjem istoku, iako je on iniciran još 2017. godine.

“Mi nismo uspeli, na žalost ni kao društvo, a posebno nije Vlada. Kosovo nije uspelo da pokaže da je u stanju da ima integrisan pristup celokupnog društva za suočavanje sa izazovima nacionalne bezbednosti i to je problem koji mi još uvek ne možemo da rešimo”, izjavila je Kabaši Ramaj.

Kao razlog navodi česte izbore, i u tom kontekstu ona vidi i nedovoljnu aktivnost vladajućih struktura koje se faktički nisu ozbiljno bavile poboljšanjem zakonskih dokumenata vezanih za nacionalnu bezbednost.

Ekrem Mustafa, ministar unutrašnjih poslova Kosova, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Međutim, Ekrem Mustafa, kosovski ministar unutrašnjih poslova tvrdi da ne postoji opasnost od osoba koje su se vratile krajem prošle nedelje na Kosovo, jer kako je objasnio, institucije Kosova će preuzeti najbolje metode za resocijalizaciju, repatrijaciju i deradikalizaciju i da će u tome kosovske institucije imati pomoć i Sjedinjenih Američkih Država, kako osobe koje su se vratile sa ratnih žarišta ne bi bile teret, problem i potencijalna opasnost za kosovsko društvo.

Osnovno tužilaštvo u Prištini sve ispitane osobe koje su se na Kosovo vratile između prošlog petka i subote, tereti za krivično delo pridruživanja ili učešća u stranoj vojsci ili policiji, stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, grupnim organizacijama ili individualno van teritorije Kosova. Za ova krivična dela, po Krivičnom zakonu Kosova, sledi kazna u trajanju od tri do pet godina.

Teolog Driljon Hodža smatra da je glavni razlog odlaska građana Kosovlj na ratišta na Srednjem Istoku različlita interpretacija Kurana, koja je započela odmah nakon ratnih sukoba 1999. godine, i da zbog toga odgovornost snosi i Islamska zajednica. On ipak navodi da je važno da se prema ženama koje su se vratile ponaša korektno, ističući da određivanje eventualne zatvorske ili bilo koje kazne ne bi uticalo na njihovu deradikalizaciju.

S druge strane, Besa Kabaši Ramaj ističe da je neophodno da se usvoji Zakon o verskim zajednicama na Kosovu, kako bi se kontrolisao priliv novca verskim zajednicama i kako bi državni mehanizmi bezbednosti mogli da ih nadgledaju.

Prema Kabaši Ramaj veoma važna komponenta, za pre svega sprečavanje odlaska mladih na ratna žarista, je podizanja kvaliteta obrazovanja mladih.

“Na žalost to vredi i za žene, posebno one koje su kompletno zavisne i u ekonomskom aspektu i sa intelektualnog aspekta su neemancipovane, zbog čega se lakše sa njima manipuliše u poređenju sa onim nezavisnima ”, objašnjava Kabaši Ramaj.

Prema podacima policije Kosova u ratnim zonama Sirije i Iraka nalazi se još najmanje 100 državljana Kosova. Do sada je na tim ratištima poginulo 70 osoba, dok 50 njih služi zatvorsku kaznu zbog učešća u oružanim sukobima ili podsticanje i regrutovanje boraca.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj

 

%d bloggers like this: