SPC i vernici danas obeležavaju Veliki Petak – dan Isusovog stradanja

Манастир Грачаница, фото: И. Миљковић, ГрачаницаОнлајн

U manastiru Gračanica iznišenje Plaštanice sa Večernjim biće služeno u 15:00 časova, dok će se se Bdenije sa Statijama sjužiti u 18:00 časova.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki Petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hristos. Bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. U manastiru Gračanica iznišenje Plaštanice sa Večernjim biće služeno u 15:00 časova, dok će se se Bdenije sa Statijama služiti u 18:00 časova.

U pravoslavnim crkvama na Veliki petak se ne služe liturgije, već carski časovi, sa čitanjem delova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja, koje SPC i pravoslavni vernici ove godine obeležavaju u nedelju, 8. aprila.

Raspeće, čuvna frska iz manastira Studnica

Prema predanju zapisanom u jevanđeljima, Isus Nazarećanin umro je na krstu u „šesti čas dana” i zavese jerusalimskog hrama precepile su se napola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji i Crnoj Gori je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se jaja farbaju u crvenu boju, koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

I.M.