Zeleno svetlo kandidatima Srpske Liste za učešće na izborima

Zgrada Centralne izborne komisije

Nakon žalbe Srpske liste na odluku Centralne izborne Komisije, koja nije sertifikovala kandidate za gradonačelnike četiri opštine na Severu Kosova za učešće na vanrednim izborima, koji treba da se održe 19. maja, Komisija za molbe i žalbe je dala zeleno svetlo ovim kandidatima za takmičenje na izborima.

Naime, u dva navrata članovi Centralne izborne Komisije, u krajnjem sastavu, nisu dali dovoljan broj glasova kako bi kandidati Srpske liste dobili pravo učešća na vanrednim izborima, jer su dvoje članova ove Komisije iz redova Pokreta Samoopredeljenje, bila uzdržana.

Centralna izborna Komisija treba da ima 11 članova, a predsednik Kosova Hašim Tači je imenovao samo 9 članova. Razlog tome je što ima neslaganja unutar vladajuće koalicije (Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative), jer ne mogu da se dogovore iz koje će dve političke partije predstavljati ovu koaliciju.

Na prvobitnu odluku Centralne izborne Komisije reagovao je nemački ambasador u Prištini Kristian Helt.

“Bez da ocenjujem pravni aspekt ove odluke u ovom trenutku, zaista moram da se upitam da li je ovakav korak politički mudar. Kao da stvari nisu dovoljno komplikovane. I zašto CIK još uvek nije u punom sastavu?“, napisao je Helt na Tviteru.

Inače, da bi se sertifikovala kandidatura za učešće na izborima potrebno je da glasa dvotrećinska većina članova, što u konkretnom slučaju znači da je zbog uzdržanih glasova članova Pokreta Samoopredeljenje nedostajao jedan glas, zbog čega Centralna izborna Komisija nije mogla ranije da donese pozitivnu odluku.

Iako je predsednica Centralne izborne Komisije Valjdete Daka odluku o sertifikovanju kandidata Srpske liste saopštila ostalim članovima Komisije, odnosno da je ona obavezujuća jer ju je donela Komisija za molbe i žalbe, Adnan Rustemi predstavnik Pokreta Samoopredeljenje je izjavio da i dalje smatra da su tri od četiri kandidata Srpske liste za gradonačelnike „izgubila ustavno i zakonsko pravo da učestvuju na ovim izborima“.

Pokret Samoopredeljenje inače smatra da su bivši gradonačelnici prekršili Ustav Kosova jer su svojim ostavkama “uskratili građanima pravo na usluge lokalnih institucija”. Članovi Komisije iz ovog subjekta su čak tražili da se Srpska lista ogradi zbog upotrebe termina “Kosovo i Metohija”u pismu ostavci, i insistirali da se promene i imena kandidata za gradonačelnike u tri opštine na severu Kosova (dakle ne i za kandidata u Zubinom Potoku – Srđana Vulovića). Oni su ovaj stav obrazložili činjenicom da su gradonačelnici koji su podneli ostavke na ove funkcije novembra prošle godine, izgubili ustavno pravo da se ponovo kandiduju.

Uzdržano glasanje članova Pokreta Samoopredeljenje pravda njihov partijski kolega Avni Zogiani koji kaže da njihov stav nije iznenadjujući.

“Uvek je Pokret Samoopredeljenje bilo protiv jedne partijske liste iz Beograda na izbororima na Kosovu. Ovo je bez presedana. Jedina mogućnost je da se to desi je poštovanje Rezolucije 1244, ali ne i Ustava Kosova. Ne postoji neka zemlja u svetu koja dozvoljava učestvovanje na izborima partije iz druge države”, napisao je na Facebook profilu Avni Zogiani.

Kosovski analitičari ne očekuju da se Centralna izborna Komisija žali na odluku Komisije za molbe i žalbe koja je donela pozitivnu odluku za sertifikovanje kandidata Srpske liste za učešće na izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova. 19. maja, na izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, pored Srpske liste, takmičiće se i kandidati Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Inače, gradonačelnici ove četiri opštine su podneli ostavke novembra prošle godine, pošto je kosovska Vlada uvela takse u visini od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

 KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj