Венац шири своје коло од Грачанице до Београда

Играчи "Венца"(фото: архива "Венац")

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине, сада са седиштем у Грачаници, у Народном позоришту у Београду  отвориће одељење за рад и пријем будућих чланова из централне Србије који желе да постану део играчког ансамбла. Одлука је донета на састанку који је недавно одржан са в.д.директором Народног позоришта у Београду Иваном Вујић, в.д. директором Балета Народног позоришта, Констатнином Костјуковим, в.д.директором „Венца“ Снежаном Јовановић и шефом уметничког ансамбла Милошем Митићем.

После добијања новоустановљеног признања „Културни образац“ које је Министарство културе и информисања Републике Србије, у децембру 2018.  доделило  „Венцу“ за изузетан допринос на пољу културе, унутар ансамбла, не мањом жестином, настављено je да се ради али и размишља о даљем развоју и увећању капацитета.

„Потреба за развојем Венца је константа, ми растемо, развијамо се и ширимо па нам самим тим треба и већи број играча. Тако је захваљујући управници Народног позоришта у Београду Ивани Вујић и директору Балета Константину Костујкову наша идеја о отварању одељења „Венца“ у Народном позоришту у Београду“ почела да прераста у дело, каже директорка анамбла Снежана Јовановић.

Директорка „Венца“, Снежана Јовановић

Народно позориште и Балет Народног позоришта уступиће своје капацитете и ставити се на располагање једином професионалном ансамблу народних игара и песама са Косова и Метохије.

„Намера нам је да у постојећим околностима, пошто смо захваљујући изузетној сарадњи са Народним позориштем добили на употребу балетску салу, оформимо проширени састав ансамбла ради увећања целокупног извођачког ансамбла“, наглашава Јовановићева.

Тако ће „Венац“  поред извођачко играчког ансамбла у Грачаници добити и други у Београду.

„Због потребе „Венца“ за већим бројем играча, желимо да пружимо могућност људима у централној Србији да приступе нашем ансамблу. Пошто се они тешко усуђују да дођу код нас у Грачаницу да ту живе и раде, на овај начин ће им се омогућити да постану наши чланови и да код нас не раде само људи са централног Косова, већ и из уже Србије“, рекла је за портал ГрачаницаОнлајн директорка „Венца“ Снежана Јовановић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”

Јовановићева наглашава да је ово први мост братства и пријатељства који „Венац“ гради и уједно  најлакши начин  да се приближимо људима из наше бранше и да они нама приђу. Аудиција за играче Ансамбла „Венац“ у Београду биће организована у току јуна месеца, а већ крајем августа почеће са радом први примљени играчи.

Ово је договорено на састанку који је одржан у Београду 19. априла, уз пуну поршку Министарства за културу и информисање Републике Србије и Владе Републике Србије која је оснивач професионалног Ансамбла народних игара и песама са КиМ „Венац“.

 

Иван Миљковић