fbpx

Venac širi svoje kolo od Gračanice do Beograda

Играчи "Венца"(фото: архива "Венац")

Венац, фото: (архива Венац)

Odluka je doneta na sastanku koji je nedavno održan sa v.d.direktorom Narodnog pozorišta u Beogradu Ivanom Vujić, v.d. direktorom Baleta Narodnog pozorišta, Konstatninom Kostjukovim, v.d.direktorom „Venca“ Snežanom Jovanović i šefom umetničkog ansambla “Milošem Mitićem”.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, u Narodnom pozorištu u Beogradu  otvoriće odeljenje za rad i prijem budućih članova iz centralne Srbije koji žele da postanu deo igračkog ansambla. Odluka je doneta na sastanku koji je nedavno održan sa v.d.direktorom Narodnog pozorišta u Beogradu Ivanom Vujić, v.d. direktorom Baleta Narodnog pozorišta, Konstatninom Kostjukovim, v.d.direktorom „Venca“ Snežanom Jovanović i šefom umetničkog ansambla Milošem Mitićem.

Posle dobijanja novoustanovljenog priznanja „Kulturni obrazac“ koje je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u decembru 2018.  dodelilo  „Vencu“ za izuzetan doprinos na polju kulture, unutar ansambla, ne manjom žestinom, nastavljeno je da se radi ali i razmišlja o daljem razvoju i uvećanju kapaciteta.

„Potreba za razvojem Venca je konstanta, mi rastemo, razvijamo se i širimo pa nam samim tim treba i veći broj igrača. Tako je zahvaljujući upravnici Narodnog pozorišta u Beogradu Ivani Vujić i direktoru Baleta Konstantinu Kostujkovu naša ideja o otvaranju odeljenja „Venca“ u Narodnom pozorištu u Beogradu“ počela da prerasta u delo, kaže direktorka anambla Snežana Jovanović.

Direktorka „Venca“, Snežana Jovanović

Narodno pozorište i Balet Narodnog pozorišta ustupiće svoje kapacitete i staviti se na raspolaganje jedinom profesionalnom ansamblu narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije.

„Namera nam je da u postojećim okolnostima, pošto smo zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Narodnim pozorištem dobili na upotrebu baletsku salu, oformimo prošireni sastav ansambla radi uvećanja celokupnog izvođačkog ansambla“, naglašava Jovanovićeva.

Tako će „Venac“  pored izvođačko igračkog ansambla u Gračanici dobiti i drugi u Beogradu.

„Zbog potrebe „Venca“ za većim brojem igrača, želimo da pružimo mogućnost ljudima u centralnoj Srbiji da pristupe našem ansamblu. Pošto se oni teško usuđuju da dođu kod nas u Gračanicu da tu žive i rade, na ovaj način će im se omogućiti da postanu naši članovi i da kod nas ne rade samo ljudi sa centralnog Kosova, već i iz uže Srbije“, rekla je za portal GračanicaOnlajn direktorka „Venca“ Snežana Jovanović.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Koncert Nacionalnog ansambla narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije “Venac”

Jovanovićeva naglašava da je ovo prvi most bratstva i prijateljstva koji „Venac“ gradi i ujedno  najlakši način  da se približimo ljudima iz naše branše i da oni nama priđu. Audicija za igrače Ansambla „Venac“ u Beogradu biće organizovana u toku juna meseca, a već krajem avgusta počeće sa radom prvi primljeni igrači.

Ovo je dogovoreno na sastanku koji je održan u Beogradu 19. aprila, uz punu poršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Vlade Republike Srbije koja je osnivač profesionalnog Ansambla narodnih igara i pesama sa KiM „Venac“.

 

Ivan Miljković

%d bloggers like this: