fbpx

IN MEMORIAM: Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

Дејан Патаковић (фото: Јутјуб канал Перица Јокић, скриншот)

Дејан Патаковић (фото: Јутјуб канал Перица Јокић, скриншот)

Dugogodišnji novinar i humorista Dejan Pataković preminuo je 27. aprila u Beogradu, u 77. godini, prenosi RTS. Rođen je 23. maja 1941. u Beogradu.

Dugogodišnji novinar i humorista Dejan Pataković preminuo je 27. aprila u Beogradu, u 77. godini, prenosi RTS. Rođen je 23. maja 1941. u Beogradu.

Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Prvu karikaturu objavio je 1. marta 1958. u „Ježu“, a do danas još oko 15.000 karikatura i 10.000 aforizama, priča, humoreski… Ceo radni vek proveo je u kući „Politika“, baveći se karikaturom, satirom, uređivanjem, nekad je pisao za Minimaksa i „Sedmoricu mladih“.

Čak 25 godina bio je urednik u „Ekspresu“, a deceniju i po glavni urednik magazina „Huper”. Satiričnu rubriku „Kaktus” u „Ekspresu” je pisao 23 godine.

Pored toga, poznati humorista je aktivno sarađivao i u drugim medijima. Za emisije Vreme sporta i razonode Radio Beograda, Pataković je napisao i himnu. U njegovoj radnoj biografiji je i 300 epizoda emisije “Jovanovići“, „Popodne jednog pauna“, i mnogih drugih.

Godine 1967. počeo je saradnju sa Milovanom Ilićem, koji je tada pokrenuo pravu radio revoluciju svojom emisijom Minimaks. Dve godine je pisao  tekstove za Batu Živojinovića, u Jutarnjem programu Televizije Beograd. Na Radio Beogradu 202 dve godine je vodio zabavno-muzičku emisiju Krug Dvestadvojkom.

Pataković je pisao scenarija i za Televizije Sarajevo i Zagreb, a u Televiziji Beograd je sa Jovanom Ristićem sarađivao na šou-programu Sedam plus sedam, koji je osvojio „Srebrnu ružu“ na festivalu u Portorožu i učestvovao na festivalu „Zlatna ruža Montrea“.

Objavio je tri diska sa dečjim pesmama za koje je muziku komponovao Boris Bizetić.

Malo se zna da je hit Lepe Brene „Moj je lola zvezda rokenrola” on napisao. Kako prenosi Telegraf, bio je gost prve emisije „Kocka, kocka, kockica”, početkom sedamdesetih, pozvan je i u pedesetu „Kockicu“, a stotu je vodio u Centru „Sava“, sa Milicom Gacin. Pamti i sportske dane: bio je član juniorske teniske reprezentacije Srbije i drugi junior Beograda. Kasnije je igrao stoni tenis i karijeru završio među deset najboljih u Beogradu.

Dejan Pataković je u „Politici“ bio proglašen i za aforističara godine i dodeljena mu je nagrada „Jovan Hadži Kostić“. Dobio je priznanje „Slobodan Kostić“ za humor i satiru, kao i nagradu Kulturno prosvetne zajednice, „Zlatni beočug“, za trajni doprinos kulturi.

U braku sa Mirom ima ćerke Deanu, pijanistkinju i Ivanu, novinarku.

Gajović: Patakovićeva svestranost ostavila je veliki trag u srpskom i jugoslovnskom novinarstvu

Državni sekretar Aleksandar Gajović uputio je danas u svoje i u ime Ministarstva kulture i informisanja telegram saučešća porodici i prijateljima preminulog novinara i karikaturiste Dejana Patakovića.

„Njegova svestranost ostavila je veliki trag u srpskom i jugoslovnskom novinarstvu. Radni vek proveo je u „Politici“, a svojim radom u „Ježu“, „Politici ekspres“, „Huperu“, raznim televizijskim i radijskim emisijima, ali i pisanjem pesama za decu unosio je smeh i zabavu u domove svih građana“, naveo je Gajović.

Doprinos koji je Dejan Pataković dao srpskoj kulturi i novinarstvu, ali pre svega njegovi neizmerni talenat i duh nagrađeni su nekim od najznačajnijih domaćih nagrada.

„Njegovi aforizmi, karikature, kratke priče, humoreske i danas nas zabavljaju, jer je do poslednjeg dana pisao i crtao. Dejan Pataković je ceo život posvetio smehu, stoga sa osmehom treba i da ga pamtimo“, dodao je Gajović u telegramu.

(UNS)

%d bloggers like this: