Берлински Самит – нема дијалога, скидања такси размене територија

Видимо се у Паризу”, написао је на свом фејсбук профилу председник Косова Хашим Тачи.

То је једини резултат јучерашњег Берлинског Самита Западног Балкана на којем је главна тема била косовско-српски односи, односно могућност укидања одлуке косовске Владе о увођењу такси од 100 одсто на увоз српске робе и наставак дијалога.

“Очекујем да припреме буду боље. Очекујем да и Сједињене Америчке Државе (САД) преузму своју улогу јер не може бити дијалога и преговора и споразума са Србијом без укључивања САД. Важно је да САД буду спремне да организују такве сусрете и у Америци. Понављам да је писмо америчког председника и оквир тог писма, супстанца писма, путоказ за постизање споразума између Косова и Србије. Други треба да организују такве састанке, али немају ни идеју ни визију”, закључио је Тачи.

Тачи је у ствари јуче, само у једној реченици описао ток Самита, одговарајући на питање новинара да ли су се о нечему договорили.

“Договорили смо се да се ни о чему не договоримо”, закључио је Тачи.

“Увођење таксе била је легитимна одлука, то је одлука Владе и подржана од свих. Овај замрзнути конфликт између Косова и Србије треба да се превазиђе и једина могућност је дијалог. Неће бити условљеног дијалога и дијалог треба да се догоди у једно нормалном процесу за признање Косова”, изјавио је Тачи.

Косовски председник је новинарима изјавио да је позвао немачку канцеларку Ангелу Меркел и француског председника Емануела Макрона да убеде спског председника Александра Вучића да призна Косово, што се није догодило, и истакао да је није било никаквог обећања око визне либерализације за косовске грађане, иако је Косово испунило тражене критеријуме.

„Јасно смо истакли да је Косову неопходна одлука о визној либерализацији, јер  то Косово заслужује. Зато, ако се то не догоди у блиској будућности, биће разочаравајуће за грађане. И данас је било нејасноћа око овог питања“, изјавио је Тачи.

Тачи је такође изјавио новинарима да у циљу постизања коначног решења са Србијом, неће бити размене територије, али да ће радити на томе да се Косову припоје Прешево, Медвеђа и Бујановац.

„То је историјска корекција неправде која се нама догодила. Не дозвољавам никакву аутономију Срба на Косову. Те идеје су мртве. Неће бити асоцијације са извршним компетенцијама, само асоцијација која поштује Устав, што је нека врста невладине организације (НВО)“, изјавио је Тачи.

Како преносе косовски медији, председник Косова и косовски премијер Хашим Тачи и Рамуш Харадинај нису ни у Берлину имали јединствени став везан за идеју “дирања” у границе између Косова и Србије, као дела коначног решења односа између две земље. Док је Тачи давао новинарима изјаве о прикључивању три општине у Прешевској долини Косову, Харадинај се јасно изјаснио против сваке евентуалне промене границе.

“Ревидирање граница би довело до почетка новог таласа етничке поделе и можда почетак насиља. Ми имамо потребу за јединством, не за поделе. Ми имамо потребу да отварамо наше границе, не да стварамо нове границе”, изјавио је Харадинај.

Говорећи на Берлинском самиту, премијер Харадинај је такође затражио да се да зелено светло визној либерализацији за Косово.

“Ми не желимо ништа више до иста права која уживају друге земље и то треба да укључује и визну либерализацију. Ми желимо да прихватимо наше пуну одговорност као чланица западне Алијансе, у партнерству са Сједињеним Америчким Државама (САД). Верујемо да је у интересу свих да САД буде гарант решења, заједно са Европском Унијом (ЕУ)”, истакао је Харадинај.

 На синоћној вечери учесника Берлинског Самита Западног Балкана, настављена је дискусија око питања косовско-спског дијалога и препрекама са којима се суочава овај процес.

Тачи је након вечере новинарима изјавио да је, у случају постизања неког споразума са Србијом демаркација границе неизбежна.

“Било где да се постигне споразум између Косова и Србије, демаркација границе између две државе је неизбежна. Државни суверенитет јесте и биће неповредиви. Србија треба да призна независност Косова и да дигне руке од кршења нашег суверенитета”, изјавио је Тачи наводећи да су тврдње неколико држава КВИНТ-е око наводних настојања за променом граница по етничким линијама, у потпуности нетачне.

Герлад Кнаус, директор Европске Инциијативе за стабилност је изјавио да је француски председник Макрон, иза затворених врата, изјавио да је на истој линији са немачком канцеларком Меркел.

“Не треба да буде промена граница по етничкој основи. Мултиетничност треба да се очува на Балкану.  Врло добра ствар. Ово чини сусрет вредним”, истакао је Кнаус.

И Мишел Бранд, посланик владајуће ЦДУ, Ангеле Меркел, је упућујући критике на рачун посреднице у косовско српском дијалогу Федерике Могерини и Комесара за проширење Јоханеса Хана, због њихове подршке идеји евентуалне промене граница између Косова и Србије изјавио да они који се не супротстављају кориговању граница, аутоматски сносе одговорност уколико се покрене нови рат на Балкану.

Иначе, немачка канцеларка Алгела Меркел је пре почетка Берлинског Самита на заједничкој конференцији за штампу са француским председником Макроом изјавила да ће се отворено разговарати о свим изазовима, а Макрон је најавио и дискусију о свим опцијама када је у питању дијалог између Косова и Србије.

“Немамо за циљ да импонујемо решење за Београд и Приштину. Ми желимо да размотримо све могућности, али и да избегнемо могуће тензије у региону које могу да се догоде због опција које су на столу”, изјавио је Макрон.

Иначе, српски председник Александар Вучић је поручио да нема наставка дијалога док косовска Влада не повуче одлуку о таксама на увоз српске робе, а коментаришући ток Берлинског Самита је рекао да је било покушаја за изналажење решења за наставак дијалога.

“Није фер према домаћинима да причамо о онима који су то одбијали. Србија је имала један услов – да таксе буду повучене. Неки други су сматрали да је од дијалога важније да им остану таксе“, рекао је поред осталог Вучић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је такође рекао да се ништа спектакуларно није догодило на Берлинском Самиту, али да је то додатна гаранција да док дијалога нема неће долазити до неких инцидентних ситуација у очекивању следећег састанка.

Дачић је истакао да састанци у оквиру ширег контекста земаља Западног Балкана, какав је био овај у Берлину, а какав ће бити и најављени у Паризу, не представљају нови формат дијалога.

“Формат Западни Балкан и неке земље ЕУ, није адекватан начин да се преговара о проблемима Београда и Приштине зато што нема шта да Западни Балкан разговара о односима Београда и Приштине“, изјавио је Дачић.

Иако Федерика Могерини за сада формално остаје посредница у дијалогу између Косова и Србије, део косовских аналитичара не искључује да се формат дијалога за коначно постизање споразума између Косова и Србије промени, односно да се активира такозвана шатл дипломатија. Ипак, ова могућност ће бити много јаснија након састанка у Паризу који ће се одржати 1. и 2. јула ове године.

 Косово Лајв- Виолета Ороши Беришај