Српска координација: Идеологија и дух усташког поздрава “За дом спремни“ још увек су живи у Хрватској

Поводом двадесет четврте годишњице напада хрватских паравојних, војних и полицијских снага на Западну Славонију, која је била подручје под заштитом снага Уједињених Нација (УНПРОФОР) на основу Резолуције СБ ОУН бр. 743 од 21. Фебруара 1992. године, коју је Хрватска назвала “акцијом Бљесак“, у којој је 1. маја 1995. године, за само 36 сати, убијено 283 Срба, већином цивила (57 жена и 9 деце), а 15 000 их је протерано, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У име породица жртава, Српска координација жели да подсети јавост на злочине почињене у наведеној акцији и да најенергичније захтева да надлежни органи Републике Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у Западној Славонији.

Уместо што, преко двадесет година, хрватски државни врх сваке године слави акцију“Бљесак“, цивилизовано, хумано и људски би било да званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди. Без тога и без јасног суочавања са прошлошћу неће бити могуће успоставити нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа, што је преко потребно и једнима и другима.

Идеологија и дух усташког поздрава “За дом спремни“ још увек су живи у Хрватској. Та идеологија је убила многе цивиле у наведеној акцији, међу којима и двадесет двасрпска цивила у селу Медари, од којих је једанаест жена и троје деце од 7, 8 и 11 година. Српска координација овим поводом још једном истиче да у Хрватској, према евиденцији удружења – чланица Српске координације, још увек преко 1.800 лица српске националности има статус несталих. Држава Хрватска до данас одбија да ексхумира, позната гробна места у којима се налазе посмртни остаци српских жртава, и поред недавних обећања, које је породицама жртава дала председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић. Свака цивилизована и демократска држава, одавно би већ омогућила породицама да барем достојно сахране своје мртве. Истрајавање у томе да се мртви Срби не ексхумирају, неће умањити злочине, нити довести до тога да се они забораве, као што ни прослављање акције “Бљесак“ и слављење злочинаца неће довести до аболирања злочина и преко потребног помирења.

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИЈЕ

Душко Челић, с.р.

ПРЕДСЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА КООРДИНАЦИЈЕ

Драган Пјевач, с.р.