Комедију од драме дели танка нит. Премијера „Ивкове славе“ 10. маја у Грачаници

Фото: НПП

Представa „Ивкова слава“ коју по тексту Стевана Сремца, а у режији Бојана Стојчетовића „пуном паром“ убежбавају глумци Народног позоришта из Приштине, биће премијерно изведена у Грачаници 10. маја, после чега ће наставити свој позоришни живот широм Косова и Метохије и уже Србије.

Глумац Бојан Стојчетовић до сада је режирао више позоришних комада, каже да с нестрпљењем очекује премијеру и да се за чувени Сремчев текст одлучио јер га никада није доживљавао као комедију, већ као драму.

„Зашто представу постављам као драму. Није то неки мој редитељски хир да од комедије правим драму, већ зато што сам видео да подлога за тај комад може да изгледа као добра драма. Сремац је “Ивкову славу” сместио у Нишу, а ја сам радњу померио у Призрен.  Тако да чим ствари поставиш да се догађају на Косову и Метохији одмах настаје драма и околности се одмах мењају“, каже Стојчетовић.

Бојан Стојчетовић, глумац и редитељ ПНП, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Глумац и редитељ појашњава да су његове колеге већ на читалачким пробама комичан текст полако претварале у драмски.

„То сада изледа онако да нема ни „К“ од комедије што ће бити шок за публику и што је по мом мишљењу добро“, додаје он.

Стојчетовић наводи да је представа прави изазов и за њега као редитеља али и за глумце, јер поједини ликови, који су били најкомичнији,  у садашњој поставци биће најбруталнији.

„У комаду има и насиља, радимо чист реализам и представљамо све оно што се дешава овде. Јер према мом мишљењу „Ивкова слава“ никада није била комедија. Доћи некоме и упасти му у кућу, појести, попити и побити све што има, притом не желећи да изађеш одатле, то мени није смешно, поготову ако додамо ту неке елементе и неке ситуације, онда је драма загарантована”, наглашава млади глумац и редитељ приштинског позоришта.

Проба на сцени, фото: ПНП

Стојечетовић не пропушта да каже да комад има сличности са оним што се данас догађа свима који живе на Косову и Метохији.

 “Гледалац ће лако препознати Ивка и све ликове. Заиста је широк колорит. Препознаћемо многе људе у представи који могу да се виде и у реланом животу у мањим срединама”.

Ивка ће у представи играти Милан Васић, који се недавно у Јагодини овенчао наградом „Златни ћуран“ као најбољи комичар на Данима комедије. Пред Васићем је сада нови задатак, треба играти драмски лик. Он каже да му то нимало није тешко јер је глумачку каријеру иначе и започео играјући драмске ликове у серијама „Коњи врани“, „Оно наше што некад бејаше“ и „Мирис кише на Балкану“.

Милан Васић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Неће ми бити проблем да комедију претворим у драму,  добра је то прича. Без обзира што то сада неће бити комедија, иако народ воли комедије и тражи комедије,  ово ће бити показатељ Србији шта је Косово, док ће се на Косову људи препознати у делу”, каже глумац Милан Васић.

Стојчетовић је постављајући “Ивкову славу“ у самом старту знао да ће Милан Васић тумачити лик Ивка и ту није било недоумице, док је осталу глумачку екипу пажљиво бирао. У предстаив ће бити и музичких делова, а за кореографију је задужен Небојша Грмелић, играч Позоришта на Теразијама.

„Генерално мислим да правимо добру представу, коју ће публика, без обзира што ни једног тренутка није комедија, добро прихватити”, наглашава Милан Васић.

Миланов колега Бојан Стојчетовић каже да се у улози редитеља врло добро сналази и да све конце држи под контролом. Колеге каже,  као и увек одлучно сарађују и неретко, чак и потраже савет када имају недомумицу како да реше неку сцену или улогу.

„Људи слушају и раде. Све се одриграва у некој слози и сарадњи зато што посао редитеља јесте да објасни и одбрани свој став. Ако ја то не умем пољуљаће се поверење, али то је изазов и за било ког другог редитеља, не само за мене. Ако ја од прве пробе знам шта хоћу и свака нејасноћа која настане буде решена са глумцима, ту се стиче узајамно поверење и врло брзо се заборавља да ли смо ми колеге или сам ја редитељ, а они глумци на задатку”, наглашава Стојчетовић.

После премијере у Грачаници „Ивкова слава“ Народног позоришта из Приштине имаће и београдску и новосадску премијеру.

И. Миљковић