Наставак Бриселског дијалога – након укидања такси

Коментаришући резултате Берлинског Самита, амерички и европски аналитичари су закључили да је једна од најјачих порука јединствени став немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануел Макроа да се неће прихватити никаква промена границе између  Косова и Србије, као предуслов за коначно решавање односа између ове две земље.

Даниел Сервер, директор Програма за управљање конфликтима у Центру за међународне напредне студије при Универзитету Џонс Хопкинс, који је и раније упозоравао на опасност могућег конфликта уколико би дошло до прекрајања граница на Балкану,  изјавио је да се нада да ће сада бити отворен пут озбиљнијој дискусији за нормализацију косовско-српских односа.

И Ед Јосеф, експерт у Институту за међународне политике је изјавио да је споразум ипак могућ.

“Оно што сада треба да знамо је да нисмо више у ‘епохи Могерини’. Дакле, видимо да је том концепту, који је био увелико подржан у време Федерике Могерини и био вероватно подржан од Џона Болтона саветника за Националну безбедност Сједињених Америчких Држава (САД), дошао крај”, изјавио је Јосеф.

И Флоиран Бибер, директор Центра за студије у Југоисточној Европи коментаришући дијалог између Приштине и Београда изјавио је да “постоји разумевање страна око супротстављених ставова и несагласности”.

“Нису се само челници ових земаља отворено изјаснили колико мрзе једни друге, већ такође по повратку кући бљују гнев једни на друге. Ако читате прорежимску штампу у Србији, они су исвестили о најмање 100 ратова током прошле године. Свакога дана су говорили да земљи прети рат. А реч је о верним медијима председника Вучића. Не можеш да имаш једну владу која с једне стране тврди да је прозападна а с друге стране подржаваш штампу која се ангажује у језику мржње, најгоре врсте”, каже Бибер.

Иначе, гласноговорник немачке Владе Стефан Сеиберт је изјавио да је на Берлинском Самиту Западног Балкана изнет јасан став немачке канцеларке Ангеле Меркел, да неће подржати ни један споразум због којег би могле да пате друге земље региона”.

“Потпредседник парламентарне групе ЦДУ у немачком парламенту Јохан Вадефул  је у интервјуу за ДW, поред осталог изјавио да проблем признања не може да се реши током једног дана и да то нико не очекује.

“Али може да се говори о посебним питањима, о културном наслеђу, заштити мањина, асоцијацији српских општина. Сада је важно да обе стране разговарају а не и да се заглави у непотребним препиркама око територија. Ово су питања друге руке. Ако би преговори започели сада са решењима ових практичних и веома коректних питања, онда је то добар знак. Свакако, билла је важна иницијатива Париза и Берлина, јер сада могу поново да се обнови дијалог”, изјавио је Вадефул.

И посланица немачког парламента Рената Алт сматра да након Берлинског Самита, на преговарачком столу између Косова и Србије више неће бити идеје о кориговању границе.

“Главна тачка је да се на системтски начин авансира процес нормализације између Србије и Косова, за стабилизацију читавог региона”, изјавила је Алт.

Иначе, утицајан британски лист “Фајненшл Тајмс”, у објављеном тексту тврди да је САД вратио на преговарачки сто идеју о кориговању границе између Косова и Србије у циљу постизања коначног споразума о односима двеју земаља.

“САД, забринут због ширења Русије и Кине на Балкану, је охрабрио Србију и Косово да узму у обзир евентуалне промене међусобних граница као део свеобухватног решења које ће обе земље сместити у западни камп”, наводи се у чланку “Фајненшл Тајмса”.

Да је на Берлинском Самиту “сахрањена идеја о корекцији граница између Косова и Србије” сматра и косовски премијер Рамуш Харадинај.

„Мислим да је састанак у Берлину зауставио даље скретање дијалога, или одлазак у погрешном правцу процеса у региону, посебно односа Косово-Србија. То је зато што више нема разговора о границама и територијама. Јуче је јасно виђено да дијалог који је водила Могерини не постоји као такав“, наводи Харадинај, додајући да се сада прешло на нови формат дијалога, који ће водити Немачка и Француска.

Међутим, српска премијерка је за српску Телевизију “Прва” изјавила да “састанак у Берлину није замена за Бриселски дијалог”, али и изнела мишљење да је јако важно да сада постоји и заинтересованост Немачке и Француске, што може да “у једном тренутку” допринесе наставку дијалога и постизању споразума.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је у међувремену изјавила да је посредница у косовско-српском дијалогу Федерика Могерини спремна да организује нови састанак у оквиру Бриселског дијалога, али да претходно Косово мора да суспендује тарифе на увоз српске робе.

„Поздрављамо сваки ангажман који подржава дијалог уз посредство ЕУ, укључујући и могуће будуће састанке. Сваки овакав састанак је од помоћи и може бити допринос, али дијалог је процес у којем посредује ЕУ“, изјавила је Коцијанчић одговарајући на питање да ли је у дијалогу дошло до промене формата.

С друге стране, косовски премијер Рамуш Харадинај је изјавио и током Берлинског Самита и по повратку у Приштину, да не намерава да суспендује таксе на увоз српске робе. Занимљиво је да је и председник Косова Хашим Тачи, по завршетку Самита у Берлину изјавио медијима да је одлука о увођењу таксе на српску робу легитимна и да она неће бити суспендована.

Крајем јуна ове године одржаће се и састанак у Паризу, на којем ће, како је најављено учествовати челници косовских и српских институција и где ће поново главна тема бити наставак дијалога између две земље.

КосовoЛajв- Виолета Ороши Беришај