Штрпце: Мештани блокирали пут и спречили наставак радова на мини хидроцентали код места Обереке

Штрпце, фото: Фејсбук

Мештани Штрпца спречили су рано јутрос багер компаније „Маткос гроуп“ из Приштине да стигне до места Обереке, изнад Штрпца, где је започета изградња мини хидроцентале, сазнаје ГрачаницаОнлајн.

Педесетак грађана спонтано се окупило када је рано јутрос угледало теретни камион компаније „Маткос Гроуп“ како транспортује багер ка месту где се се планира изградња мини хидроцентрале.

Фото: Фејсбук 

Како су нам потврдили грађани ове варошице на крајњем југу Косова, Срби су блокирали пут и спречили багер да стигне до градилишта. После овога возачи багера и камиона су се повукли.

Пошто је спречен да стигне до градилишта багер је враћен на камион, фото: Фесјбук

Срби из Штрпца, али Албанци из околних села мирно протестују више месеци, блокирајући радове на изградњу мини хидроценталне на ушћу планинских речица Калуђерке и Боловањке. Локално становништво оцењује да би изградња мини хидроцентрале угрозила њихову егзистенцију јер би тако остали без воде,  која им је, како кажу, потребна и због наводњавања пољопривредних парцела и малињака.

Последњи мирни протести због изгрдње мини хидроцентале одржани су у јануару ове године, после чега су радови привремено обустављени. Ово је, после краће паузе, још један покушај компаније из Приштине да настави са грађевинским радовима на изградњи мини хидроцентрале. Мирне протесте мештана надгледала је косовска полиција која, како сазнајемо, није реаговала.

И. Миљковић