Данас је Светски дан слободе медија

Светски дан слободе медија обележава се 3. маја сваке године. Одлука о обележавању донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигла свест о значају слободе медија и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима. 

Овим данамом се обележава и годишњица Виндхушке декларације, изјаве о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.

УНЕСКО обележава Светски дан слободе медија одржавањем УНЕСКО -Гиљермо Кано награда за слободу медија за заслужне појединце, организације или институције који су дали изузетан допринос одбрани и промоцији слободе медија било где у свету.

УНЕСКО такође обележава Светски дан слободе медија сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу медија агенције УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света. Свака конференција је центрирана око теме у вези слободе медија, медијско покривање тероризма, некажњивости и улогу медија у постконфликтним земљама.