Новинари у Грачаници поводом Светског дана слободе медија: Слободе се најчешће само сећамо

Фото: Јутјуб канал косовоцентрално (скриншот)

Двадесетак новинара из редакција које извештавају на српском језику је, са фотографијама убијених и несталих колега у рукама, скупом код инсталације MISSING у дворишту Дому културе у Грачаници обележило Светски дан слободе медија.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић је још једном подсетио да се проблеми медијских радника не решавају из године у годину и да је положај новинара лош, али да неће бити одустајања од борбе за права новинара и достојанство професије.

“Нико годинама не чује да су српски медији на ивици егзистенције, финансијски нестабилни, да се велики број наших медија и медијских садржаја угасио, да новинари раде за минималне зараде, у страху. Нико не чује да је 14 наших колега убијено и отето, а да нико за то није одговарао”, навео је Ничић и додао:

“Нико није процесуиран, петорица се још увек воде као нестали. Ми још увек, скоро свакодневно, доживљавамо увреде и нападе”.

Он је нагласио да сви остају неми када се крше права новинара. Када је право на употребу језика у питању, каже да су српски новинари “потпуно дискриминисани од стране Скуштине Косова”.

Главни и одговорни уредник РТВ Ким Горан Аврамовић обратио се присутним колегама, рекавши да је прича о слободи штампе на Косову, прича о “врху леденог брега” када су косовски Срби и њихова слобода у питању.

Он је истакао да је добро говорити о слободи сваки пут када за то постоји прилика, “мада најчешће имамо прилике само да је се сећамо”.

“Понавља нам се историја. У другој половини деведесетих песник написа: `Као овце нас замандалише у посебне торове, сад праве од нас једногласне хорове`. Новинари и медији су огледало друштва и оно што се нама дешава никако није одвојено од овог друштва”, рекао је он, додајући:

“Мора да остане траг, а ми смо задужени за остављање тог трага. Они који раде то што раде, како раде, отежавајући живот нама и људима око нас, мораће након свега да живе са тим трагом”, закључио је Аврамовић.

Главни и одоговрни уредник Радија Гораждевац Дарко Димитријевић прочитао је проглас у коме се, између осталог, захтева и да:

– Специјални суд за ратне зличине, као и тужилаштво у Приштини, истраже случајеве свих убијених и несталих новинара и да те случајеве третирају приоритетно.

– Да полиција, тужилаштво и суд у Приштини истраже и процесуирају све нападаче на новинаре и њихову имовину протеклих годна.

– Да институције поштују право на употребу српског језика, што се посебно односи на Скуштину Косова.

– Да међународна заједница, Приштина и Београд пруже већу финансијску подршку независним медијима као ретким корективним и истараживачким сегментима друштва, јер им у супротном прети гашење.

Генерална скупштина УН је 1993. године прогласила 3. мај за Светски дан слободе медија.

(УНС)