Gračanica: Provaljena kuća dok su vlasnici bili na odmoru. Lopovi odneli zlato!

Još jedan slučaj krađe dogodio se u Gračanici u ulici Branka Miljkovića, tokom prvomajskih praznika, potvrdio je za portal Gračanica Onlajn vlasnik obijene kuće Aleksandar Marković. Lopovi su u njegov dom ušli kroz prozor sa zadnje strane kuće koji su prethodno nasilno otvorili. Za to vreme vlasnik se sa porodicom nalazio na odmoru povodom Uskršnjih i prvomajskih praznika. Budući da nisu pronašli novac, provalnici su odneli zlatan nakit koji su pronašli u kući.

 Aleksanda Marković kaže da je provalu uočila njegova majka koja je u utorak 30. 04. došla da obiđe kuću.

„Ona je zatekla nered i razbacane stvari koji su lopovi ostavili za sobom u kući i odmah obavestila policiju. Meni nije htela ništa da javlja, jer je znala da bih ja odmah prekunuo odmor i brže bolje se sa decom i suprugom vratio nazad!“

Policija je obavila uviđaj i slučaj okarakterisala kao tešku krađu. Osim na nasilno otvorenom prozoru drugih tragova, kao ni otisaka prstiju u kući nije bilo,  što ukazuje na to da su provalnici tokom krađe nosili gumene rukavice.

Lopovi su čvrstim predmetom na pet mesta oštetili prozor dok ga nisu otvorili, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Marković kaže da je izjavu u policiji dao po povratku sa godišnjeg odmora, kada je sa suprugom i uočio da im je nestao porodični nakit.

„S ozbirom na to da moja majka na živi sa nama, ona nije ni mogla da zna šta je nestalo iz kuće. Lopove, očigledno je, nije zanimala ni tehnika ni srebrnina ni skupocen sat kao ni drugi predmeti, oni su tražili novac i zlato, kako novac nisu našli pokupili su zlato koje su zatekli u kući“, kaže Aleksandar Marković.

Krađa u kući porodice Marković se najverovatnije dogodilo pre nego što su lopovi upali u dom Stojana Petrovića, odakle su odneli zlato i novac. Stojan Petrović iz Gračanice opljačkan je u sredu prvog maja.

Od lopova niste bezbedni čak ni kada ste u kući – Foto: I.M. GračanicaOnlajn

„Naravno da se kao i ostali koji su bili u ovakvoj situaciji ne osećam prijatno. Osećaj razočaranja i mučnine je veći zbog toga što se kao čovek ni u sopstvenoj kući ne osećam sigurno, niti mogu da znam da imam mir i privatnost. Saznanje da lopovi ne prezaju ni od čega. pa ni toga da li u kućama koje pljačkaju ima ljudi ili ne, govori o tome da je svima nama u Gračanici ugrožena fizička bezbednost zbog njih“, naglašava Marković.

Provalnici su ušli kroz prozor na zadnjoj strani kuće Foto: I.M. GračanicaOnlajn

Potvrđeno nam je da niko od komšija nije čuo buku niti išta sumnjivo što bu ukazalo da je u toku pljačka. Aleksandar Marković kaže da sumnja u to da će lopovi biti privedeni pravdi, te apeluje na organe reda i lokalnu vlast da preduzmu konkretne korake u cilju zaštite lične svojine svih građana u Opštini Gračanica.

U cilju bezbednosti, a povodom učestalih krađa u Gračanici i okolini, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, pre nekoliko dana, održao je sastanak sa predstavnicima KFOR-a i policije Kosova na kome su dogovorene pojačane patrole policije i sa koga je upućen apel građanima da svaku sumnjivu ativnost odmah prijave policiji.

 

Ivan Miljković