Кадри Весељи: Срби су се бојали да се суоче са ОВК па су убијали цивиле

Председник Скупштине Косова Кадри Весели и формално је данас покренуо процедуру за формирање Међународног суда за злочине који је наводно Србија починила током ратних сукоба  на Косову и Метохији. У обраћању представницима удружења породица несталих, организацијама ратних ветерана , правосудним и другим независним институцијама, Весељи је рекао да „српским криминалцима још увијек није суђено за, како је рекао, хиљаде злочина и жртава које су починили на Косову“.

„Говоримо о Међународном суду за српске злочине, који ће судити и казнити злочине које је починила држава Србија током рата на Косову. Ти злочини достижу величину геноцида”, рекао је Весељи.

Председник Скупштине Косова је у свом говору навео да је наводно српска војска починила на стотине злодела.

„Убијено је на десетине хиљада цивила, међу којима су деца и жене. На хиљаде силованих жена и милион Албанаца је протерано са Косова, као што се то догодило Јеврејима током Холокауста”, рекао је председник Скупштине Косова.

Весељи је нагласио да ни 20 година после рата не постоји правда за, како је рекао, масакре и злочине јер је, „Хашки трибунал оставио недовршену правду за наводне масакре које је Србија наводно починила над косовским Албанцима“. Он је оценио да је међународна правда на Косову потпуно пропала и дода да ни представници власти нису урадили довољно – у вези са документацијом података и сведока.

Весељи је изнео и статистичке подататке косовске стране, устврдивши да је за наводне ратне злочине на Косову, Албанцима изречено 189 година казне, док је Србима изречено само 29 година.

„Ко је овде био агресор?“, запитао се Весељи и наставио:

„Србија је до 2018. године за све злочине почињене у Босни, Хрватској и на Косову донела само 44 одлуке и осудила свега 74 криминалца. Док само неке од ових одлука имају везе са Косовом“, рекао је Весели.

Весељи тврди да је порука јсана и да Косово тражи правду за своје убијене, масакриране и силоване људе, а та правда ће се, верује, и десити.

„Србија ће одговорити за све ове жртве. Наша порука криминалцима, злочинцима који данас слободно лутају кроз Србију, је такође јасна: Све ћемо вас ставити у окове,“ рекао је Весељи.

Председник Скупштине Косова је оптужио Србе да су „починили злочине на Косову зато што су били кукавице“ и како је рекао, „уместо да се суоче са Ослободилачком војском Косова, које су се бојали, напали сте цивилно становништво“.