Како је бити лутка? – Петодневна луткарска радионица у Грачаници

Директорка, уједно и глумица Дечјег позоришта из Суботице Марта Ароксалаши Стаменковић отворила је јуче Луткарску радионицу у оквиру заједничког пројекта Дома културе у Грачаници, Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ и француске хуманитарне организације Арноа Гујона, „Солидарност за Косово“, која финасијски помаже радионицу. Убрзани курс луткарства трајаће од петог до десетог маја, а са полазницима ће, осим Марте, радити и глумица позоришита из Суботице Имелда Вереш.

Деца ће која кроз петодневну школу луткарства проћи кроз радионице израде гињола и марионета као и пратеће сценографије за једну луткарску представу, осмишљати сценарио представе, а као најважнији подухват врхунске професионалке у овом послу Марта и Имелда,  научиће полазнике анимацији и вођењу лутке на сцени, што представља и најкомплекснији и најзатхевнији задатак.

Са отварање луткарске радионице, фото: Н. Илић, ГрачаницаОнлајн

Близу педесетак малишана и оних мало старијих, који су већ активни чланови Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ из Грачанице, током петодневних радионица научиће како је то бити лукта.

Марта Ароксалаши Стаменковић је луткарску радионицу у Грачаници назвала пионирским подухватом.

„Први пут ћемо овде радити нешто тако лепо и жеља нам је да овај наш пионирски подухват  једног дана прерасте у нешто велико и озбиљно што ћемо моћи назвати аматреским луткарским позориштем у Грачаници и тиме заокуржити ову нашу лепу мисију и причу у којој смо се нашли“, рекла је Ароксалаши Стаменковић.

Позориште лутака у Суботици има богату традицију, постоје већ осам и по деценија и за то време су генерације и генерације деце одрасле уз њихове представе и лутке. Жеља им је, кажу Марта и Имелда, да љубав према луткама усаде и овдашњим полазницима Радионица и да посаде младицу луткарства у Грачаници, која ће касније да шири своје плодове, цветове и мирисе широм Косова и Метохије.

Марта Ароксалаши Стаменковић, показује шта све може да буде лутка, фото: Н. Илић, ГрачаницаОнлајн

На крају радионице све оно што буду научили полазници ће укомпоновати у представу коју ће са децом на сцени поставити глумац и редитељ Суботичког позоришта Бошко Бошков, нашој публици познат по режији луткарске представе „Буди то што јеси“, која је и даље на репертоару Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ из Грачанице и успешно се изводи широм Косова и Метохије али и уже Србије.

И. Миљковић