Kako je biti lutka? – Petodnevna lutkarska radionica u Gračanici

Direktorka, ujedno i glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice Marta Aroksalaši Stamenković otvorila je juče Lutkarsku radionicu u okviru zajedničkog projekta Doma kulture u Gračanici, Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ i francuske humanitarne organizacije Arnoa Gujona, „Solidarnost za Kosovo“, koja finasijski pomaže radionicu. Ubrzani kurs lutkarstva trajaće od petog do desetog maja, a sa polaznicima će, osim Marte, raditi i glumica pozorišita iz Subotice Imelda Vereš.

Deca će koja kroz petodnevnu školu lutkarstva proći kroz radionice izrade ginjola i marioneta kao i prateće scenografije za jednu lutkarsku predstavu, osmišljati scenario predstave, a kao najvažniji poduhvat vrhunske profesionalke u ovom poslu Marta i Imelda,  naučiće polaznike animaciji i vođenju lutke na sceni, što predstavlja i najkompleksniji i najzathevniji zadatak.

Sa otvaranje lutkarske radionice, foto: N. Ilić, GračanicaOnlajn

Blizu pedesetak mališana i onih malo starijih, koji su već aktivni članovi Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice, tokom petodnevnih radionica naučiće kako je to biti lukta.

Marta Aroksalaši Stamenković je lutkarsku radionicu u Gračanici nazvala pionirskim poduhvatom.

„Prvi put ćemo ovde raditi nešto tako lepo i želja nam je da ovaj naš pionirski poduhvat  jednog dana preraste u nešto veliko i ozbiljno što ćemo moći nazvati amatreskim lutkarskim pozorištem u Gračanici i time zaokuržiti ovu našu lepu misiju i priču u kojoj smo se našli“, rekla je Aroksalaši Stamenković.

Pozorište lutaka u Subotici ima bogatu tradiciju, postoje već osam i po decenija i za to vreme su generacije i generacije dece odrasle uz njihove predstave i lutke. Želja im je, kažu Marta i Imelda, da ljubav prema lutkama usade i ovdašnjim polaznicima Radionica i da posade mladicu lutkarstva u Gračanici, koja će kasnije da širi svoje plodove, cvetove i mirise širom Kosova i Metohije.

Marta Aroksalaši Stamenković, pokazuje šta sve može da bude lutka, foto: N. Ilić, GračanicaOnlajn

Na kraju radionice sve ono što budu naučili polaznici će ukomponovati u predstavu koju će sa decom na sceni postaviti glumac i reditelj Subotičkog pozorišta Boško Boškov, našoj publici poznat po režiji lutkarske predstave „Budi to što jesi“, koja je i dalje na repertoaru Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice i uspešno se izvodi širom Kosova i Metohije ali i uže Srbije.

I. Miljković