fbpx

Provale i krađe postale svakodnevnica stanovnika opštine Gračanica

Iz dana u dan lokalni mediji u opštini Gračanica objavljuju vesti o krađama i provalama po kućama u sredinama sa srpskom većinom, što unosi strah i ogorčenje među stanovništvom, jer kako ističu, "više nisu sigurni ni u sopstvenom domu".

Iz dana u dan lokalni mediji u opštini Gračanica objavljuju vesti o krađama i provalama po kućama u sredinama sa srpskom većinom, što unosi strah i ogorčenje među stanovništvom, jer kako ističu, „više nisu sigurni ni u sopstvenom domu“.

Provale i krađe posebno su uzele maha u poslednjih mesec dana, a kako kažu građani, ovakva ih situacija podseća da period od pre dve godine, kada su se takođe gotovo svakodnevno, događale krađe.

„Ovo je postalo nepodnošljivo, nismo sigurni više ni u po bela dana da izađemo iz kuće, makar na kratko vreme“, kažu članovi porodice Andrejević iz Gračanice, kojima su lopovi prošle nedelje upali u kuću u ranim večernjim satima i ukrali 15.000 evra i zlato u vrednosti od 2000 evra.

Prethodnih dana na meti pljačkaša našle su se i porodice Petrović, Marković i Dimitrijević iz Gračanice, kojima je uglavnom ukraden novac i zlatan nakit, a porodici  Simić iz sela Kuzmin, tokom noći su ukradeni traktor i automobil „Fijat lančia“.

Ono što je zajedničko za sve oštećene porodice je nepoverenje u odgovorne organe, koji do sada ni u jednom slučaju nisu otkrili počinioce.

„Ne verujem da će počinioci biti otkriveni, jer nikada do sada to nije bio slučaj. Posle ovog događaja ne osećam se ni malo sigurno i mislim da smo prepušteni sami sebi“, kaže G. S. iz Kuzmina, koji na pomen policije samo odmahuje rukom i izgovara – „nema ništa od toga“…

Zbog učestalih krađa, na inicijativu predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića,  održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici policijske stanice u Gračanici i KFOR-a.

Na sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, dogovoreni su dalji koraci za  donošenje preventivnih mera, u cilju sprečavanja krađa. Jedna od njih je, po rečima Popovića i komandira policijske stanice u Gračanici Bratislava Trajkovića, povećanje broja policijskih patrola u ovoj opštini.

„Sredinom prošle godine izvršena je kategorizacija policijske stanice u Gračanici i u narednom periodu biće povećan broj policijskih službenika“, izjavio je Trajković, koji je i građane pozvao na saradnju posebno u cilju dobijanja neophodnih informacija i privođenja pravdi počinilaca ovh krađa.

Inače, predsednik opštine Srđan Popović je istakao da je opština Gračanica teritorijalno velika opština, te da je veoma važno da se broj pripadnika policije što pre poveća, što bi, kako je kazao,  uticalo i na poboljšanje bezbednosna situacije.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici KFOR-a,  koje je predvodio italijanski pukovnik Nikolom Peroneom. Tom prilikom je dogovorena razmena informacija.

„Kfor je takođe dosta aktivan na teritoriji opštine Gračanica i ima dosta informacija sa terena. Sa njima smo dogovorili da u budućem periodu razmenjuju sve informacije sa policijom“, kazao je Popović nakon sastanka.

Osmog maja čelnici opštine Gračanica održaće sednicu Odobra za bezbednost, na kojem će biti predstavljen detaljan izveštaj policije o dosadašnjim slučajevima krađa i na kojem će se utvrditi „dalji preventivni koraci“.

Meštani Gračanice i okolnih sela, međutim, ističu da je preventivne korake odavno trebalo preduzeti, jer su samo u tom slučaju preventivni, sada snosimo posledice, te i takve „preventive“, jer su se ovakve krađe dešavale i ranije . Građani podsećaju da je pre samo par godina u Gračanici, posle serije pljački koje su kulminirale napadom na 85-godišnjeg  Vojislava  Popovića iz  Gračanice,  održan protest  na kojem je između ostalog tražena i smena komandira policijske stanice u Gračanici  Bratislava Trajkovića.

Dragana StanojevićRadio Gračanica

%d bloggers like this: