Српска листа: Заштите људска права Марка Рошића и Недељка Спасојевића

Српска листа истиче да институционално насиље које правосуђе Косова спроводи над неосновано ухапшеним Србима представља срамоту и мрљу на лицу и ових институција, али и међународне заједнице, која ћути на кршење основних људских права Марка Рошића и Недељка Спасојевића који већ 14 дана штрајкују глађу.

„Без намере да утичемо на истрагу, или да било ко овај апел протумачи као мешање у рад тужилаштва, наша је обавеза да устанемо у одбрану права и правде који се у овом случају очигледно крше. Држати пет месеци било кога, без иједног доказа, а у циљу некаквих политичких игара, при том непоштујући претпоставку невиности је довољан разлог да се устане против неправде и тираније која се спроводи”, наводи се у саоптењу Српске листе.

Српска листа наглашава да је штрајк глађу Марка Рошића и Недељка Спасојевића, нажалост једино средство како би се утицало на свест оних који се крију иза некаквог поступка и покушавају да изморе глађу и психички сломе невине људе“.

С тога ова листа позива надлежне институције за заштиту људских права, омбудсмана, ОЕБС, као и амбасаде у Приштини да се што хитније укључе у овај процес, а надлежно тужилаштво омогући Рошићу и Спасојевићу да се бране са слободе или да се пруже докази за њихово заточеништво.

„Наставак оваквог понашања још ће више продубити неповерење Срба у косовске институције, као и у међународне представнике којима су пуна уста права и правде, осим у случајевима у којима се право и правда крше против Срба”, закључује у саопштењу Српска листа.