Srpska lista: Zaštite ljudska prava Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića

Srpska lista ističe da institucionalno nasilje koje pravosuđe Kosova sprovodi nad neosnovano uhapšenim Srbima predstavlja sramotu i mrlju na licu i ovih institucija, ali i međunarodne zajednice, koja ćuti na kršenje osnovnih ljudskih prava Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića koji već 14 dana štrajkuju glađu.

„Bez namere da utičemo na istragu, ili da bilo ko ovaj apel protumači kao mešanje u rad tužilaštva, naša je obaveza da ustanemo u odbranu prava i pravde koji se u ovom slučaju očigledno krše. Držati pet meseci bilo koga, bez ijednog dokaza, a u cilju nekakvih političkih igara, pri tom nepoštujući pretpostavku nevinosti je dovoljan razlog da se ustane protiv nepravde i tiranije koja se sprovodi”, navodi se u saoptenju Srpske liste.

Srpska lista naglašava da je štrajk glađu Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića, nažalost jedino sredstvo kako bi se uticalo na svest onih koji se kriju iza nekakvog postupka i pokušavaju da izmore glađu i psihički slome nevine ljude“.

S toga ova lista poziva nadležne institucije za zaštitu ljudskih prava, ombudsmana, OEBS, kao i ambasade u Prištini da se što hitnije uključe u ovaj proces, a nadležno tužilaštvo omogući Rošiću i Spasojeviću da se brane sa slobode ili da se pruže dokazi za njihovo zatočeništvo.

„Nastavak ovakvog ponašanja još će više produbiti nepoverenje Srba u kosovske institucije, kao i u međunarodne predstavnike kojima su puna usta prava i pravde, osim u slučajevima u kojima se pravo i pravda krše protiv Srba”, zaključuje u saopštenju Srpska lista.