fbpx

U Tirani i Parizu u fokusu obnova briselskog dijaloga

Posle Berlinskog samita, lideri Zapadnog Balkana će se osmog i devetog maja ponovo sastati, ovoga puta u Tirani, u sklopu Procesa "Brdo- Brioni". Ponovo će glavna tema biti mogućnost obnavljanja dijaloga između Kosova i Srbije, a kako je najavljeno, sastanku u Tirani prisustvovaće i posrednica u kosovsko - srpskom dijalogu, Federika Mogerini.

Posle Berlinskog samita, lideri Zapadnog Balkana će se osmog i devetog maja ponovo sastati, ovoga puta u Tirani, u sklopu Procesa „Brdo- Brioni“. Ponovo će glavna tema biti mogućnost obnavljanja dijaloga između Kosova i Srbije, a kako je najavljeno, sastanku u Tirani prisustvovaće i posrednica u kosovsko – srpskom dijalogu, Federika Mogerini.

Maja Kocijančić, portparolka EU je izjavila da će Evropska Unija (EU) nastaviti da posreduje u dijalogu između dve zemlje, te da će Mogerinijeva nastojati da i u Tirani dovede za istim stolom kosovskog i spskog predsednika, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića.

„Naši kontakti se nastavljaju. Na primer, visoka predstavnica će učestvovati na sastanku lidera u okviru procesa „Brdo-Brioni“ u Tirani u sreedu i četvrtak, 8. i 9. maja. Ona je spremna da ponovo sazove dijalog. Takođe je jasno da kosovska vlada treba da ukine tarife kako bi omogućila brzo obnavljanje dijaloga“, rekla je Kocijančić za medije u Srbiji.

Komentarišući Berlinski Samit, Kocijančićeva je istakla da je to bila neformalna prilika za razmenu otvorenih i iskrenih mišljenja.

„Sastanak je dao važan signal za angažman dve države članice, Nemačke i Francuske, zajedno sa drugima, da i dalje, sa više posvećenosti, podržavaju dijalog Beograda i Prištine“, rekla je Kocijančič.

S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je iskoristio 19-godišnjicu osnivanja njegove Alijanse za budućnost Kosova i ponovo pozvao Srbiju da prizna Kosovo. On je ponovio da ne namerava da povuče odluku o taksama na uvoz srpske robe, iznoseći mišljenje da bi priznavanjem Kosova, Srbija bez problema mogla da odvija trgovinu sa Kosovom.

„Pozivam srpski narod u Srbiji, čelnike, da shvate da priznavanjem nezavisnosti Kosova, oslobađaju sebe, da idu brže prema porodici slobodnih naroda Evropske Unije i da idu brže prema prosperitetu, ekonomskom razvoju, slobodnoj trgovini, bez tarifa i bez prepreka, što i mi očekujemo. Ali, vidi se da nema političke volje s one druge strane, a mislim da je u Prištini ima“, izjavio je Haradinaj.

Većina kosovskih analitičara smatra da kosovski premijer tvrdoglavo ne pristaje na povlačenje, odnosno suspenzju odluke o taksama na srpsku robu na određeno vreme, ocenjujući čak da se radi o populističkoj odluci, koju u stvari podržava veliki broj građana. Predstavnici opozicionih partija, takođe misle da je Haradinaj nepokolebljiv, jer mu upravo velika podrška građana može obezbediti veći broj glasova na narednim parlamentranim izborima.

Albin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje, čija partija učestvuje na izborima za gradonačelnike u opštinama na severu Kosova, koji će se održati 19. maja, na Konferenciji za štampu na kojoj je objavio imena kandidata, on je izjavio medijima da premijer Haradinaj ne odustaje od odluke o taksi, kako bi što duže ostao na vlasti.

„Premijer Haradinaj nije tu, jer veruje u takse od 100 odsto, već zato što voli vlast. Shvatio je, istraživao je, da ako ukine takse da će otići sa vlasti. Zato produžava što je moguće više ovaj stav na vlasti,“ izjavio je Kurti.

Inače, Luka Božović, politički analitičar iz Beograda i koordinator u Helsinškom komitetu za ljudska prava smatra da se dijalog između Kosova i Srbije neće nastaviti u punoj formi bez ukidanja takse na uvoz srpske robe.

Osvrćući se na Berlinski Samit, on je istakao da je glavni cilj bio da se „udahne život dijalogu Kosova i Srbije koji je u ćorsokaku. Razlog je jasan, a to je da se dijalog na neki način otrgao iz okvira EU, pa je to bila neka vrsta pokušaja da se dijalog vrati pod okrilje EU“, izjavio je Božović.

Da je teško obnoviti dijalog između Kosova i Srbije misli i bivši američki diplomata i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Daniel Server.

U ovom je kontekstu izjavio da ne očekuje da se na sastanku u Parizu postignu neki i sporazum između Kosova i Srbije, ali da može da se postigne dogovor o obnovi dijaloga.

„Mislim da (Pariz) može da donese neke sporazume za primenu sporazuma koji su postignuti do danas, ali nisam ubeđen da neki širi sporazum može da se postigne za to vreme. Evo jedne ideje: EU treba da ukine vize Kosovu u zamenu za ukidanje takse na srpske proizvode“, izjavio je Server.

Domaćini Berlinskog Samita, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, odbacili su svaku ideju koja se tiče eventualnih promena granice između Kosova i Srbije, za šta se već mesecima zalažu kosovski i srpski predsednici Hašim Tači i Aleksandar Vućić, kao dela konačnog sporazuma o odnosima između dve zemlje.

Kosovski predsednik Tači je nakon Samita izjavio da nikada nije govorio o razgraničenju, već o demarkaciji granice sa Srbijom, dok je srpski predsednik Vućić izjavio da njegova „ponuda“ nije prošla.

Vućić je po prvi put prošle godine pominjao razgraničenje i referendum. Isto je pominjao Tači, insistirajući da se zalaže da se Preševska dolina pripoji Kosovu.

Iako su u Berlinu dvojica čelnika dobili veliko „ne“ za razgraničenje ili bilo kakvo menjanje granice između dve zemlje, neki analitičari smatraju da ova ideja ipak nije u potpunosti „sahranjena“ i da se ne isključuje da se ponovo pokrene u nekom obliku na sastanku u Parizu.

U ovom je kontekstu, zanimljiva i izjava Vučića koji je pored ostalog u intervju u TV Pink izjavio da će „Kosovo u budunosti biti suvereno“.

„I ja vas pitam šta je rešenje sad osim što će Kosovo u budućnosti, ne mojom voljom i zato što ću ja da ga priznam, ili neko dok sam na vlasti, ali će u budućnosti, ukoliko sve ostane ovako kako smo se mi neodgovorno ponašali, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj svojoj teritoriji“, izjavio je Vućić.

KosovoLajve – Violeta Oroši Berišaj

 

%d bloggers like this: