fbpx

Zapošljavanje – preduslov za opstanak Bošnjaka u opštini Prizren

Општина Призрен

Opština Prizren se smatra najmultietničkijom opštinom na Kosovu, a prema poslednjem popisu stanovništva Agencije za statistike Kosova 2011. godine, ovde živi 30 hiljada Bošnjaka. Ipak, nezaposlenosti je problem broj jedan sa kojim se suočava ova zajednica, posebno mladi, koji su završili fakultete.

Opština Prizren se smatra najmultietničkijom opštinom na Kosovu, a prema poslednjem popisu stanovništva Agencije za statistike Kosova 2011. godine, ovde živi 30 hiljada Bošnjaka. Ipak, nezaposlenosti je problem broj jedan sa kojim se suočava ova zajednica, posebno mladi, koji su završili fakultete.

Zbog nedostatka novih radnih mesta je tek simboličan broj mladih uspeo da se nakon završenih škola zaposli i to uglavnom u kosovskoj administraciji na opštinskom i centralnom nivou. Oni koji u dužem periodu to nisu uspeli, odlučili su da sreću okušaju u nekoj od zemalja Zapadne Evrope.

Prema nezvaničnim infomacijama, „put Zapada“, priprema se znatan broj Bošnjaka iz opštine Prizren, uglavnom mladih, koji sada pripremaju potrebne dokumentacije.

Potpredsednica opštine Prizren za zajednice, Memnuna Ajdini, predstavnica bošnjačke zajednice, kaže da će se posebno založiti da se reši „gorući“ problem Bošnjaka, odnosno da se predstavnici ove zajednice zaposle i ne napuštaju svoje porodice kako bi otišli u inostranstvo.

Ona je u intervjuu za Radio „Omega 3“ izjavila da će tokom mandata neumorno raditi na tome da se zaposli znatan broj kvalifikovanih Bošnjaka. Ukoliko se nešto hitno ne preduzme po pitanju zapošljavanja, Ajdini je naglasila da će selima u opštini Prizren, nastanjena bošnjakom zajednicom, ostati prazna, te da onda neće biti potrebe ni za boljom iunfrastrukturom, a ni školama.

Memnuna Ajdini je imenovana na ovu funkciju početkom godine. Funkcija je rezervisana za predstavnike bošnjačke zajednice od kraja rata 1999. godine, dakle već punih 20 godina.

Međutim, građani sa kojima smo razgovarali smatraju da su njeni prethodnici više vršili ovu funkciju formalno, bez mogućnosti da urade nešto više za poboljšanje svakodnevice bošnjačke zajednice.

U istoj anketi sa Bošnjacima, ipak se nameće zaključak da još uvek nisu izgubili nadu da će neko od odgovornih ipak ispuniti svoja obećanja.

„Još je rano govoriti o uspehu ili neuspehu, s obzirom na to da je sad skoro izabrana na ovu funkciju, ali nadamo se sve najboljem“, izjavio je Asan B.

„Sigurno biti bolje, budući da imamo svog predstavnika koji će uticati na rad pojedinih organa vlasti u opštini da sprovedu sve ono što je regulisano  Zakonom za korišćenje svog maternjeg jezika i podjednako zapošljavanje Bošnjaka u opštini Prizren“, izjavio je za Radio Omega 3, Bersim S.

Potpredsednica opštine Memnuna Ajdini je sigurna da će uspeti da poboljša svakodnevicu Bošnjaka u prizrenskoj opštini, tako što će prvenstveno insistirati da se poštuje Zakon o zajednicama.

Ajdini je istakla i da opština Prizren planira ulaganja u kapitalne investicije prvenstveno u samom gradu. U toku je renoviranje vodovodne mreže, a planirana je izgradnja ili renoviranje drugih resursa, važnih za poboljšanje svakodnevice svih građana opštine Prizren.

Mumnina Ajdini kaže da je takođe planirano da se za ovu godinu iz opštinkog budžeta izdvoji više od 500 hiljada evra za investicije u sredinama u kojima žive Bošnjaci.

„Ulaganja će biti u svakom selu Župe i Podgore i to u infrastrukturi: potpornim zidovima, pokockavanju ulica, izgradnji manjih bazena vode za piće, ulična rasveta i sl.“, izjavila je Ajdini.

Meštani Župe i Podgore se nadaju da će konačno biti urađeno nešto konkretno u  sredinama u kojima žive, kako bi i mladi imali argument da se stvari menjaju i da u opštini Prizren ipak ima nade za njihovu i perspektivu njihove dece.

Amil Kasi – Radio OMEGA-3

 

 

%d bloggers like this: