Запошљавање – предуслов за опстанак Бошњака у општини Призрен

Општина Призрен се сматра најмултиетничкијом општином на Косову, а према последњем попису становништва Агенције за статистике Косова 2011. године, овде живи 30 хиљада Бошњака. Ипак, незапослености је проблем број један са којим се суочава ова заједница, посебно млади, који су завршили факултете.

Због недостатка нових радних места је тек симболичан број младих успео да се након завршених школа запосли и то углавном у косовској администрацији на општинском и централном нивоу. Они који у дужем периоду то нису успели, одлучили су да срећу окушају у некој од земаља Западне Европе.

Према незваничним инфомацијама, „пут Запада“, припрема се знатан број Бошњака из општине Призрен, углавном младих, који сада припремају потребне документације.

Потпредседница општине Призрен за заједнице, Мемнуна Ајдини, представница бошњачке заједнице, каже да ће се посебно заложити да се реши „горући“ проблем Бошњака, односно да се представници ове заједнице запосле и не напуштају своје породице како би отишли у иностранство.

Она је у интервјуу за Радио „Омега 3“ изјавила да ће током мандата неуморно радити на томе да се запосли знатан број квалификованих Бошњака. Уколико се нешто хитно не предузме по питању запошљавања, Ајдини је нагласила да ће селима у општини Призрен, настањена бошњаком заједницом, остати празна, те да онда неће бити потребе ни за бољом иунфраструктуром, а ни школама.

Мемнуна Ајдини је именована на ову функцију почетком године. Функција је резервисана за представнике бошњачке заједнице од краја рата 1999. године, дакле већ пуних 20 година.

Међутим, грађани са којима смо разговарали сматрају да су њени претходници више вршили ову функцију формално, без могућности да ураде нешто више за побољшање свакодневице бошњачке заједнице.

У истој анкети са Бошњацима, ипак се намеће закључак да још увек нису изгубили наду да ће неко од одговорних ипак испунити своја обећања.

„Још је рано говорити о успеху или неуспеху, с обзиром на то да је сад скоро изабрана на ову функцију, али надамо се све најбољем“, изјавио је Асан Б.

„Сигурно бити боље, будући да имамо свог представника који ће утицати на рад појединих органа власти у општини да спроведу све оно што је регулисано  Законом за коришћење свог матерњег језика и подједнако запошљавање Бошњака у општини Призрен“, изјавио је за Радио Омега 3, Берсим С.

Потпредседница општине Мемнуна Ајдини је сигурна да ће успети да побољша свакодневицу Бошњака у призренској општини, тако што ће првенствено инсистирати да се поштује Закон о заједницама.

Ајдини је истакла и да општина Призрен планира улагања у капиталне инвестиције првенствено у самом граду. У току је реновирање водоводне мреже, а планирана је изградња или реновирање других ресурса, важних за побољшање свакодневице свих грађана општине Призрен.

Мумнина Ајдини каже да је такође планирано да се за ову годину из општинког буџета издвоји више од 500 хиљада евра за инвестиције у срединама у којима живе Бошњаци.

„Улагања ће бити у сваком селу Жупе и Подгоре и то у инфраструктури: потпорним зидовима, покоцкавању улица, изградњи мањих базена воде за пиће, улична расвета и сл.“, изјавила је Ајдини.

Мештани Жупе и Подгоре се надају да ће коначно бити урађено нешто конкретно у  срединама у којима живе, како би и млади имали аргумент да се ствари мењају и да у општини Призрен ипак има наде за њихову и перспективу њихове деце.

Амил Каси – Радио ОМЕГА-3