Борба за воду, животну средину и миран живот у Штрпцу

После прошлонедељних сукоба са полицијом, у настојању да мирним протестом спрече наставак радова на изградњи мини хидроцентрале на месту Обе реке, у Штрпцу је повређено двадесеторо људи.

На заједничком састанку, којем су присуствовали представници општине Штрпце, представници грађана, Полиције Косова за регион Урошевца, Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања, Регулаторне канцеларије за енергетику и „Маткос група“, одлучено је да изградња мини хидроцентрале буде обустављена до даљњег. Договорено је и да се провери документација коју поседује „Маткос групе“ у вези са изградњом мини хидроцентрале.

Представници грађана, након овакве одлуке верују да планирана изградња мини хидроцентрале на месту које се зове „Обе реке“ (Калуђерка и Болованка) бити трајно обустављена.

Добровоје Стевановић, представник грађана који је учествовао на састанку грађана, представника власти и компаније из Приштине, изјавио је да су општинске структуре јасно дале до знања да подржавају грађане и да преостаје да компанија из Приштине повуче одлуку о изградње мини хидроцентрале на локацији „Обе реке“.

И Милован Филиповић, мештанин општине Штрпце сматра да би се евентуланом дозволом за градњу миницентрале, прекршио и косовски Закон о водама.

„Сигуран сам и гарантујем вам да не постоји члан закона са којим је ова одлука у супротности. То могу да кажем сигурно. Зато што постоји члан. 28 Закона о водама „Републике Косово“, према којем се концесија на реци не може дати ако се тиме угрожава пијаћа вода, којом је регулисан приоритет за добијање дозвола за коришћење воде. И по том приоритету, на првом месту је пијаћа вода. Затим вода за потребе домаћинства, вода за пољопривредна домаћинства, значи за плантаже, за наводњавање и тако даље. Вода за туризам, за угоститељство. Тек је на четвртом месту могућност добијања дозвола за хидроцентрале. Овде су угрожене све ставке које сам навео. И пијаћа вода и не само пијаћа вода. Угрожена је и вода за наводњавање, вода за стоку. Лично имам преко 30 грла коза,  шта ће бити са њима?!“,  упитао је Милован Филиповић.

Представници грађана су након заједничког састанка са општинским и другим структурама изјавили да је представник „Маткос групе“, који није желео да да изјаву медијима,  нема  комплетирану документацију за изградњу мини централе.

„Потврдио је да нема уговор са власницима парцела. Они не би могли да добију грађевинску дозволу пре него што добију уговоре са власницима парцела. 126 људи је потписало под материјалном и моралном одговорношћу да неће дозволити постављање цеви на њиховим парцелама“ изјавио је Добривоје Стевановић.

Челници општине Штрпце су истакли да улажу максималне напоре како би се питање изградње мини централе трајно решило и избегли нови проблеми, односно како би снабдевање места из река Калуђерка и Болованка било несметано.

„Наш примарни циљ је да овај проблем решимо трајно. Општинском руководству и градоначелнику Братиславу Николићу су увек на првом месту били интереси грађана ове општине. У договору и заједничким снагама са становницима наше општине решаваћемо све оно што стоји на путу бољег живота и будућности наших становника“, наводи се поред осталог у саопштењу општине Штрпце.

У саопштењу се такође наводи да је најбитније да су представници грађана, учесници протеста, „изашли са састанка задовољни“.

„Данас смо урадили велику ствар, али се нећемо зауставити на овоме, јер ћемо у наредном периоду интензивирати састанке са свим ревлевантним институцијама, како би пронашли трајно решење“, наводи се у саопштењу општине Штрпце.

Протести против изградње мини хидроцентрале на месту Обе реке у Штрпцу, почели су пре неколико месеци. Иако су и тада радови привремено обустављени и однета механизација, протекле недеље иста је поново допремљена на „Обе реке“. Овом приликом су се припадници Специјалне полиције РОСУ, који су обезбеђивали багер, сукобли су се са окупљеном грађанима, који су протест започели мирно, што је за последицу имало 20 повређених особа.

 Маја Младеновић- ТВ Херц