Девети мај дан слободе и победе над фашистичком Немачком

Девети мај се слави као Дан победе над фашизмом. Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године потписивањем безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха. Почев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света. У Моски је пре подне одржава традиционална војна парада. У нашој земљи, Војска Србије ће војном парадом у Нишу, сутра 10. маја, обележити Дан победе над фашизмом. По броју жртава иза Русије и Пољске, бивша Југославија је земља која је поднела највећа разарања и губитке у људству у у Другом светском рату. 

Други светски рат представља највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Одиграо се између два блока држава — Сила осовине, на челу са Немачком и Савезничких снага, на челу са СССР, Великом Британијом и САД. Долазак нациста на власт у Немачкој 1933. године представљао је прекретницу у историји Европе у прошлом веку. Победивши на таласу примитивног и лажног патриотизма, агресивног национализма и расизма, отворено ширећи антисемитизам (мржњу према Јеврејима) и нетрпељивост према Словенима и Ромима, власт Адолфа Хитлера отпочела је успостављање режима заснованог на отвореном насиљу, нетолеранцији и искључивости.

Руски војник за заставом Црвене Армије на згради Рајхстага у Берлину, слика која означава пропаст Хитлерове Немачке

По броју држава, као и људи који су у њему учествовали, али и броју људских жртава и степену материјалног разарања, Други светски рат представља највећи оружани сукоб у историји човечанства. Током ратних година, живот је изгубило око 50 милиона људи, међу којима 30 милиона цивила. Да би била побеђена нацистичка Немачка, Совјетски Савез је поднео највеће људске жртве изгубивши 28 милиона грађана и војника. Највеће људске губитке у односу на укупан број становника претрпела је Пољска, која је изгубила шест милиона становника, а више од  95 одсто страдалих били су цивили. Југославија са милион и 800 хиљада жртава била је трећа земља по броју страдалих током Другог светског рата у Европи. Стравични призори концентрационих логора широм Европе оставили су неизбрисив траг, јер је до капитулације Немачке у тим фабрикама смрти убијено више од шест милиона Јевреја.

Парада у Москви

ВОЈНА ПАРАДА У МОСКВИ

На Црвеном тргу у Москви традиционално је одржана војна парада поводом Дана победе. Откуцајима са Спаске куле на Црвеном тргу почела је 74. по реду Парада победе. Смотру свих јединица је извршио је министар одбране Сергеј Шојгу, који је затим предао рапорт председседнику Владимиру Путину.

Путин је у обраћању честитао Дан победе – дан поноса и туге.

„То је дан наше безграничне захвалности заштитницима отаџбине који су разбили нацизам. Они су ратовали, трудили се, прошли су надљудска искушења и стајали на страшном месту борбе, дали све што су могли и добили су ту победу“, истакао је председник Русије.

Поручио је да грађани сваке године све више и јаче осећају моћ тог подвига без преседана.

На овогодишњој паради учествује 13.000 војника, више од 130 комада најмодернијег наоружања. Биће приказано 74 напредних летелица, међу њима и две беспилотне – авион и хеликоптер.

Уназад годину дана вежбало се за ову Параду.

Параде победе у Москви одржавају се по истом моделу као прва парада која је одржана 1945. нешто више од месец дана пошто је Немачка капитулирала.

Том парадом, која је и највећи догађај одржан на Црвеном тргу, прослављена је капитулација Немачке.

У тој паради је чествовало 40.000 војника, 1.850 војних оружја и оруђа и трајала је два сата.

Параду је тада припремио маршал Рокосовски, а командовао генерал Жуков који је и формално примио капитулацију Немачке.

Парада је одржана по Стаљиновој наредби.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ПУТИНУ ДАН ПОБЕДЕ

Председник Александар Вучић упутио је честитку председнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Александар Вучић је Путину честитао „један од најсветлијих датума у историји човечанства“, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима.

„Честитам и братском руском народу, који је велику победу у Другом светском рату извојевао својим ванвременским патриотизмом, јунаштвом и жртвовањем“, истакао је Вучић.

Истакао је да му је част што је српски народ, раме уз раме са руским и другим слободарским народима, својим херојством у Другом светском рату обезбедио бољу будућност за наредне генерације.

Владимир Владимировуч Путин, председник РФ

„Наша заједничка борба на страни права и правде обавезује нас да, уз вечиту захвалност, чувамо успомену на сваког појединца, који је живот изгубио у племенитој мисији за слободу, мир и независност. Зато и ове године у Србији, као и у Русији, поносно корача ‘Бесмртни пук‘. С поносом се сећам свог учешћа у том маршу неизбрисивог сећања прошле године са Вама у Москви, а после величанствене параде на Црвеном тргу“, додао је Вучић.

Председник Србије је, такође, изразио захвалност за помоћ Русије у одбрани независности Србије и њених државних и националних интереса.

„Уз жеље да са много мудрости и снаге наставите да постижете успех на одговорној дужности и братски руски народ водите путем напретка, примите, екселенцијо, моје срдачне поздраве, и изразе дубоког уважавања“, наводи се у честитки председника Вучића.

Детаљ са параде у Москви - Војни оркестар
Детаљ са параде у Москви – војни оркестар

ПАРАДА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ СУТРА У НИШУ

На нишком Булевару Николе Тесле у петак 10. маја биће војници и тенкови и надлетаће авиони, на паради која се поводом Дана победе одржава у Нишу. Из Министарства одбране најављују да ће дефиловати више од 4.000 војника, 300 борбених и неборбених возила, а у ваздуху ће бити 40 авиона.

Програм војне параде „Одбрана слободе“ почиње у 11 сати. Тада је најављено да ће своју способност приказати војска и полиција. Повод је Дан победе, а слоган манифестације „Да се не заборави“. Најављен је свечани дефиле пешадијског и моторизованог ешелона, као и налет ваздухопловног ешелона и падобрански десант.

И.М.