Локални одбор за јавну безбедност за Кишницу, Бадовац и Сушицу: Видео надзори за истурена одељења ОШ „Браћа Аксић“ у Сувом Долу и Рабовцу

Локални одбор за јавну безбедност за Кишницу, Сушицу и Бадовац одржао је у уторак седмог маја састанак на коме се разговарало о проблемима и одобреним пројектима за ову годину. Идентификовани изазови представљени су на Ванредном састанку Одбора за безбедност заједница у Општини Грачаница.

„Локални одбор за јавну безбеност за Кишницу, Сушицу и Бадовац чини онолико колико је у могућности као би допринео побољшању јавне безбедности“, наглашава председница Одбора, Снежана Јовановић.

Снежана Јовановић, промовише одбор за безбедност

На ванредном састанку Одвора за безбедност заједница у општини Грачаница председница ЛОЈБ за Кишницу, Сушицу и Бадовац, представила је пројекте чија је имплементација одобрена и који би ускоро требали да се реализују.

Међу приоритетним пројектима, а у циљу повећања јавне безбедности грађана и имовине, предвиђено је постављање видео надзора и осветљење унутрашњег и спољашњег дела Дома културе у Грачаници, као и набавка алко – тестова за припаднике саобраћајне полиције, постављање унутрашњег и спољашњег видео надзора у истуреним одељењима ОШ „Браћа Аксић“ из Липљана у селима Суви До и Рабовце. Средства за реализацију пројеката обезбедили су УНМИК и ОЕБС, а за њихово спровођење и надгледање задужена је председница Локалног одбора за јавну безбедност за Кишницу, Сушицу и Бадовац, Снежана Јовановић.

Проблеме које је овај одбор идентификовао као водеће у угрожавању јавне безбедности су учестале крађе, породично насиље, безбедност жена на јавним местима док се крећу тротоаром крај прометних саобраћајница, присутност наркотика и опојних средстава код омладине.

Председница одбора за јавну безбедност Снежана Јовановић, захтевала је да се испита због чега није уклоњена бомба из 1999. године, заостала након НАТО бомбардовања наше земље, у близини пруге и стамбене зграде у Кишници, те да ли је безбедност становништва тиме угрожена. Пренела је захтеве мештана за реконструкцију стајалишта за аутобусе , адаптацију пута ка локалном гробуљу и уклањање депоније смећа у близини истог, санирање квара на главној канализационој мрежи, изградњу лежећих полицајаца на неколико критичних места као и да полиција регулише угрожавање јавног реда и мира од стране приватног објекта „Кафана код Лане“.

Мештанима Сушице велики проблем представљају пси луталице те је затражено и постављање уличног осветљења на делу пута између овог места према Јањеву, али и инсталирање уличне расвете до сеоске цркве, реконстукција пута до ње и уклањање дивље депоније у близини исте.

Дивље депоније, поправка аутобуских стајалишта и велики број паса луталица проблеми су и за мештане Бадовца. Поред овога, поднет је и захтев за стопирање изградње шупа и помоћних објеката на јавним површинама, а затрежено је и да се испита легалност постојећих, чиме се нарушава урбанистички план овог места.

Како се на крају наовди, од укупно 60 Локалних одбора за јавну безбедност, које је формирао ОЕБС на Косову, Одбор за безбедност Кишнице, Сушице и Бадовца је наведен као један од два најуспешнија у раду.

И. Миљковић