Lokalni odbor za javnu bezbednost za Kišnicu, Badovac i Sušicu: Video nadzori za isturena odeljenja OŠ „Braća Aksić“ u Suvom Dolu i Rabovcu

Lokalni odbor za javnu bezbednost za Kišnicu, Sušicu i Badovac održao je u utorak sedmog maja sastanak na kome se razgovaralo o problemima i odobrenim projektima za ovu godinu. Identifikovani izazovi predstavljeni su na Vanrednom sastanku Odbora za bezbednost zajednica u Opštini Gračanica.

„Lokalni odbor za javnu bezbenost za Kišnicu, Sušicu i Badovac čini onoliko koliko je u mogućnosti kao bi doprineo poboljšanju javne bezbednosti“, naglašava predsednica Odbora, Snežana Jovanović.

Snežana Jovanović, promoviše odbor za bezbednost

Na vanrednom sastanku Odvora za bezbednost zajednica u opštini Gračanica predsednica LOJB za Kišnicu, Sušicu i Badovac, predstavila je projekte čija je implementacija odobrena i koji bi uskoro trebali da se realizuju.

Među prioritetnim projektima, a u cilju povećanja javne bezbednosti građana i imovine, predviđeno je postavljanje video nadzora i osvetljenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dela Doma kulture u Gračanici, kao i nabavka alko – testova za pripadnike saobraćajne policije, postavljanje unutrašnjeg i spoljašnjeg video nadzora u isturenim odeljenjima OŠ „Braća Aksić“ iz Lipljana u selima Suvi Do i Rabovce. Sredstva za realizaciju projekata obezbedili su UNMIK i OEBS, a za njihovo sprovođenje i nadgledanje zadužena je predsednica Lokalnog odbora za javnu bezbednost za Kišnicu, Sušicu i Badovac, Snežana Jovanović.

Probleme koje je ovaj odbor identifikovao kao vodeće u ugrožavanju javne bezbednosti su učestale krađe, porodično nasilje, bezbednost žena na javnim mestima dok se kreću trotoarom kraj prometnih saobraćajnica, prisutnost narkotika i opojnih sredstava kod omladine.

Predsednica odbora za javnu bezbednost Snežana Jovanović, zahtevala je da se ispita zbog čega nije uklonjena bomba iz 1999. godine, zaostala nakon NATO bombardovanja naše zemlje, u blizini pruge i stambene zgrade u Kišnici, te da li je bezbednost stanovništva time ugrožena. Prenela je zahteve meštana za rekonstrukciju stajališta za autobuse , adaptaciju puta ka lokalnom grobulju i uklanjanje deponije smeća u blizini istog, saniranje kvara na glavnoj kanalizacionoj mreži, izgradnju ležećih policajaca na nekoliko kritičnih mesta kao i da policija reguliše ugrožavanje javnog reda i mira od strane privatnog objekta „Kafana kod Lane“.

Meštanima Sušice veliki problem predstavljaju psi lutalice te je zatraženo i postavljanje uličnog osvetljenja na delu puta između ovog mesta prema Janjevu, ali i instaliranje ulične rasvete do seoske crkve, rekonstukcija puta do nje i uklanjanje divlje deponije u blizini iste.

Divlje deponije, popravka autobuskih stajališta i veliki broj pasa lutalica problemi su i za meštane Badovca. Pored ovoga, podnet je i zahtev za stopiranje izgradnje šupa i pomoćnih objekata na javnim površinama, a zatreženo je i da se ispita legalnost postojećih, čime se narušava urbanistički plan ovog mesta.

Kako se na kraju naovdi, od ukupno 60 Lokalnih odbora za javnu bezbednost, koje je formirao OEBS na Kosovu, Odbor za bezbednost Kišnice, Sušice i Badovca je naveden kao jedan od dva najuspešnija u radu.

I. Miljković