Година 2019. непродуктивна за књижевност

На дебати о томе „Каква врста литературе нам је потребна“ разговарало се колико је и зашто уметност у свим својим облицима најспособнија да одговори на савремени тренутак, користећи моћ сопственог израза.  Дебата је одржана је у оквриу фестивала  „Полип“  у Центру грађанске енергије у Грачаници.

Литература је потребна како бисмо истражили реалност у компликованом свету наших дана у којима нема једноставног одговора на сложена питања, порука је трибине.

Писац поезије и професор Српског језика и књижевности из Ужица Петар Матовић, наглашава да је проблем писаца на простору Балкану углавном у томе што их посматрају кроз призму актуелне политике. Матовић у једној од својих песама пита „Има ли решења за Балкан, официјално сметилоште Европе?“

Песник из Ужица Петар Матовић

Као песник, али и просветни радник Матовић наглашава да образовни курукулуми у нашим школама служе само за промоцију националне свести.

„ О томе каква нам је књижевност потребна у школама најбољу повратну информацију добићемо од младих“, рекао је Матовић.

Иван Максић, преводилац, онлајн предавач енглеског језика и писац оцењује да је њижевност немогуће сачувати од политичког уплива.

Сретен Угричић, некадашњи професор филозофије на Универзитету у Приштини, бивши директор Народне Библиотеке у Београду, сада настањен у Швајцарској где је посвећен научном књижевном раду, истако је да живимо у свету који омаловажава уметност, али да, на жалост, немамао инстумената како да се томе одупремо

Списатељица Јасна Димитријевић

Ауторка кратких прича Јасна Димитријевић из Неготина не одустаје од ове форме, премда је она, како каже, код издавача нерадо виђена и вољена категорија. Размишља да једном напише и роман, али јој писање кратких прича и поезије тренутно дражи облик изражавања иако није комерцијалан.

Панелисти су присутнима представили своје радове, а сложили су се и са оценом да је 2019. година период стаганације и непродуктивности у књижевности.

Трибину „Каква врста литературе нам је потребна“, у оквиру  фестивала „Полип“ у Центру за грађанску енергију у Грачаници организовао је Форум за развој мулиетнике сарадње.

И. Миљковић