Godina 2019. neproduktivna za književnost

Na debati o tome „Kakva vrsta literature nam je potrebna“ razgovaralo se koliko je i zašto umetnost u svim svojim oblicima najsposobnija da odgovori na savremeni trenutak, koristeći moć sopstvenog izraza.  Debata je održana je u okvriu festivala  „Polip“  u Centru građanske energije u Gračanici.

Literatura je potrebna kako bismo istražili realnost u komplikovanom svetu naših dana u kojima nema jednostavnog odgovora na složena pitanja, poruka je tribine.

Pisac poezije i profesor Srpskog jezika i književnosti iz Užica Petar Matović, naglašava da je problem pisaca na prostoru Balkanu uglavnom u tome što ih posmatraju kroz prizmu aktuelne politike. Matović u jednoj od svojih pesama pita „Ima li rešenja za Balkan, oficijalno smetilošte Evrope?“

Pesnik iz Užica Petar Matović

Kao pesnik, ali i prosvetni radnik Matović naglašava da obrazovni kurukulumi u našim školama služe samo za promociju nacionalne svesti.

„ O tome kakva nam je književnost potrebna u školama najbolju povratnu informaciju dobićemo od mladih“, rekao je Matović.

Ivan Maksić, prevodilac, onlajn predavač engleskog jezika i pisac ocenjuje da je njiževnost nemoguće sačuvati od političkog upliva.

Sreten Ugričić, nekadašnji profesor filozofije na Univerzitetu u Prištini, bivši direktor Narodne Biblioteke u Beogradu, sada nastanjen u Švajcarskoj gde je posvećen naučnom književnom radu, istako je da živimo u svetu koji omalovažava umetnost, ali da, na žalost, nemamao instumenata kako da se tome odupremo

Spisateljica Jasna Dimitrijević

Autorka kratkih priča Jasna Dimitrijević iz Negotina ne odustaje od ove forme, premda je ona, kako kaže, kod izdavača nerado viđena i voljena kategorija. Razmišlja da jednom napiše i roman, ali joj pisanje kratkih priča i poezije trenutno draži oblik izražavanja iako nije komercijalan.

Panelisti su prisutnima predstavili svoje radove, a složili su se i sa ocenom da je 2019. godina period staganacije i neproduktivnosti u književnosti.

Tribinu „Kakva vrsta literature nam je potrebna“, u okviru  festivala „Polip“ u Centru za građansku energiju u Gračanici organizovao je Forum za razvoj mulietnike saradnje.

I. Miljković