Председништво Скупштине Косова усвојило Резолуцију о геноциду на Косову

Председништво Скупштине Косова усвојило је резолуцију, како је наведено, о геноциду који су починили Срби на Косову. По речима председника косовског парламента, Кадрија Весељија, резолуција предвиђа судске процесе против Срба, починилаца убистава, силовања и мучења, оснивање специјалног суда за починиоце геноцида и осивање меморијалног комплекса жртава геноцида.

На седам куцаних страница, председништво косовског парламента је усвојило резолуцију о, како се наводи, геноциду који су Срби и држава Србија, извршили над косовским Албанцима. Осим захтева за процесуирањем свих који су злочине починили, од Скупштине Косова се тражи и да усвоји одлуку о формирању меморијалног комплекса жртава, како је рекао Кадри Весељи, српског геноцида. Весељи очекује да ће у четвртак, Скупштина Косова усвојити предложену Резолуцију, као и да ће посланици донети одлуку о формирању специјалног суда за починиоце, како је нагласио, геноцида над косовским Албанцима.

“Очекујем подршку од свих политичких групација за усвајање ове резолуције и ово је дужност наше генерације. Дужност је Косова да сачува сећање на жртве геноцида које је Србија починила на Косову,   како би отворили нову перспективу за регион у  евроатлантским процесима. Без правде нема будућности за народе западног Балкана.

Док косовски политичари, али и цивилни активисти, тврде да је током сукоба на Косову силовано преко 20.000 Албанки, комисији за испитивање жртава рата у Приштини, пријавило се 1275, а саслушано је 370 жена. Пре неколико дана, о жртвама силовања, група жена, предвођена бившом председницом Атифете Јахјага, а у којој је била и чланица Косовског демократског института Јета Краснићи, представила је своје податке и пред америчким конгресом.

“ Испред мене је бројка која показује број особа над којима је извршено силовање на Косову током рата и она износи око 20 000. Ово су подаци међународних организација објављених непосредно по завршетку рата на Косову. Оно сто је значајно напоменути јесте да злочини који су почињени представљају систематско насиље. Највише  насиља је почињено над женама, девојкама, мушкарцима и децом. Имамо примера насиља над девојчицама, јако младим, које су преживеле та насиља која су починиле српске снаге на Косову”, рекла је Краснићи, нагласивши да би требало да све жртве добију сатисфакцију, како моралну, тако и материјалну.

Краснићи је позвала и припаднице осталих заједница које су преживеле насиље да се пријаве Коммисији за испитивање жртава рата.

На данашњој седници председништва Скупштине Косова није било представника Српске листе, али ни превода на српски језик.

А.Ћ.