Школа глуме за младе полазнике у организацији Народног позоришта Приштина

Народно позориште Приштина и Дом културе у Грачаници организују „Школу глуме“ прилагођену деци школског узраста и младима са циљем да се упознају са тајнама овог позива. Часови глуме ће се  одржавати сваке среде у два термина од 11:00 до 13:00 и од 16:00 до 18:00 часова и биће бесплатни, саопштено је из Народног позоришта Приштина.

Предвиђено је да полазници школе раде у малим групама и биће у могућности да науче основе сценарија позоришне представе кроз одабир одговарајуће теме (сцена из живота, бајке приче, приповедака). У току радионица полазници ће моћи да вежбају развијање говора, вербалне комуникације и реторике кроз вежбе дикције као и превазилажење треме и оспособљавање за јавне наступе.  Рад на глуми као средству органског развоја тела, ума, духа и емоција, рад на сценским играма, уметничка интерпретација текста и начин на који настаје драмско дело, продубљивање знања из историје позоришта и уметности уопште, припремање и јавно приказивање позоришне представе као и упознавање деце са осталим професијама из позоришта који су битан елеменат представе биће представстављене током радионица са полазницима.
Циљ школе глуме је да се кроз чудесан свет позоришта, на даскама које живот значе где је све дозвољено, деца Грачанице и свих српских средина на Косову и Метохији заинтересују за позоришну уметност, развијање талента и учењу у тимском духу.

Предавачи су познати и признати позоришни ствараоци Народног позоришта у Приштини:
Јасмина Стојиљковић, Радмила Кнежевић, Милица Мандић, Настасија Стојсављеић.
Први заједнички час ће се одржти у среду 15. маја 2019.године, у Дому културе у Грачаници.

До краја школске године полазници ће имати пет радионица, а затим ће се рад наставити у наредној школској години 2019/2020.
Из Народног позоришта у Приштини саопштавају да се сви заинтересовани полазници могу пријавити у Дому културе у Грачаници.

И.М.