Škola glume za mlade polaznike u organizaciji Narodnog pozorišta Priština

Narodno pozorište Priština i Dom kulture u Gračanici organizuju „Školu glume“ prilagođenu deci školskog uzrasta i mladima sa ciljem da se upoznaju sa tajnama ovog poziva. Časovi glume će se  održavati svake srede u dva termina od 11:00 do 13:00 i od 16:00 do 18:00 časova i biće besplatni, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Priština.

Predviđeno je da polaznici škole rade u malim grupama i biće u mogućnosti da nauče osnove scenarija pozorišne predstave kroz odabir odgovarajuće teme (scena iz života, bajke priče, pripovedaka). U toku radionica polaznici će moći da vežbaju razvijanje govora, verbalne komunikacije i retorike kroz vežbe dikcije kao i prevazilaženje treme i osposobljavanje za javne nastupe.  Rad na glumi kao sredstvu organskog razvoja tela, uma, duha i emocija, rad na scenskim igrama, umetnička interpretacija teksta i način na koji nastaje dramsko delo, produbljivanje znanja iz istorije pozorišta i umetnosti uopšte, pripremanje i javno prikazivanje pozorišne predstave kao i upoznavanje dece sa ostalim profesijama iz pozorišta koji su bitan elemenat predstave biće predstavstavljene tokom radionica sa polaznicima.
Cilj škole glume je da se kroz čudesan svet pozorišta, na daskama koje život znače gde je sve dozvoljeno, deca Gračanice i svih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji zainteresuju za pozorišnu umetnost, razvijanje talenta i učenju u timskom duhu.

Predavači su poznati i priznati pozorišni stvaraoci Narodnog pozorišta u Prištini:
Jasmina Stojiljković, Radmila Knežević, Milica Mandić, Nastasija Stojsavljeić.
Prvi zajednički čas će se održti u sredu 15. maja 2019.godine, u Domu kulture u Gračanici.

Do kraja školske godine polaznici će imati pet radionica, a zatim će se rad nastaviti u narednoj školskoj godini 2019/2020.
Iz Narodnog pozorišta u Prištini saopštavaju da se svi zainteresovani polaznici mogu prijaviti u Domu kulture u Gračanici.

I.M.