Српска листа без конкуренције на ванредним изборима за градоначелнике

Већ дуже време постоје неслагања унутар косовске владајуће коалиције, посебно када је у питању наставак дијалога са Србијом. Премијер Рамуш Харадинај не попушта под притисцима својих коалиционих партнера да суспендује таксе на увоз српске робе на неколико месеци како би дијалог у Бриселу био настављен, на чему инсистирају земље чланице ЕУ.

Имајући у виду отежану комуникацију премијера Харадинаја и са председником Косова Хашимом Тачијем, који инсистира на кориговању граница са Србијом, косовски аналитичари не искључују да се ова коалиција распадне пре истека мандата 2021. године.

Такво мишљење дели и политиколог Рамуш Тахири. У интервјуу за „Епока е ре“ је истакао да када Демократска партија Косова Кадри Весељија буде обезбедила евентулног партера биће покренут поступак обарања Владе Харадинај.

„Сада ова Влада може да буде оборена не гласовима опозиције, него непринципијене коалиције на релацији  позиција- опозиција, на начин на који је оборена и Влада „Мустафа“, изјавио је Тахири.

У овом контексту Тахири каже да је преостало да се постигне тајни споразум између Демокраске партије Косова и опозиционог Демократског савеза Косова Исе Мустафе и тврди да су преговори између две партије у току.

Објашњавајући ову „иницијативу Демократске партје Косова која тражи новог партнера, Тахири каже да „ДПК нема никаквог интереса да остане у Влади и да јача Рамуша Харадинаја или да трпи јавне критике Харадинаја док су у истој коалицији“.

Иначе у току су унутарпартијски избори у Демократском савезу Косова, који ће према неким проценама  чланова ове партије и косовских аналитичара бити завршени до краја септембра или почетком октобра месеца ове године, а при крају је изборни процес и унутар Демократске партије Косова.

Осим тога, након ванредних избора који ће се 19. маја одржати избори за градоначелнике у четири општине на северу Косова, евентулани превремени парламентарни избори, уколико се буду испунили  поменути предуслови, могли би да се прогласе на целој територији Косова.

Иначе, општински ванредни избори на северу Косова се одржавају након подношења оставки градоначелника, новемрбра прошле године, а као главни разлог наведено је доношење одлуке косовске Влада за увођењу такси на увоз српске и босанске робе.

У поноћ је и званично започела предизборна кампања за ванредне изборе за градоначелнике четири општине на северу Косова, Северној Митровици, Зубином Потоку, Звечану у Лепосавићу, а трајаће до петка 17. маја.

На изборима ће се надметати три политичка субјекта, Српска листа, Покрет Самоопредељење и Демократска партија Косова, са укупно 12 кандидата који ће учесвовати у изборном процесу.

Кандидат Српске листе за градоначелника општине Лепосавић Зоран Тодић је изјавио за РТС да „грађани који живе на северу, већ дужи низ година живе у неизвесности“ и додао да су ипак спремни да се „боре јер одавде нема назад“.

Тодић такође сматра да што већи број људи буде изашао на изборе да ће бити јаснија и порука властима у Приштини и међународној зајендици шта Срби на северу Косова хоће и желе.

„Ови избори су нам прилика да са свима покажемо да је српски народ спреман да се бори за достојанство, за своја права, јер ми немамо назад где, немамо резервну државу. Држава Србија је уз народ и ми смо спремни да се боримо даље“, закључио је Тодић.

Иначе, Централна изборна Комисија је саопштила да ће избори бити одржани на 87 бирачких места, да ће изборни процес водити 670 чланова општинских изборних одбора, а да право гласа има близу 60 хиљада грађана.

Ванредни општински избори на северу Косова ће се одржати по косовском изборном закону, а техничку подршку ће пружити Мисија ОЕБС-а.

Председница Централне изборне Комисије Ваљдете Дака је изјавила у интервјуу за „Епока е ре“ да не очекује проблеме везаних за организацију избора на северу Косова, наводећи да су стекли искуства из ранијих изборних процаса у овом делу Косова.

На питање да ли би изборни процес могао да пропадне, Дака је казала да може да говори само о техничком аспекту и да од политичких представника зависи да ли желе да учествују на изборима или не.

„То је политичка надлежност и ја немам право то да коментаришем“, изјавила је Дака.

Иначе од партија које окупљају косовске Србе, на овим изборима учествује са својим кандидатима само Српска листа, док су други политички субјекти одмах по проглашењу избора најавили да на њима неће учествовати.

Друге стране, лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је поручио да грађани на северу Косова са правом гласа имају два избора на располагању. Или да гласају за Српску Листу и Демократску партију Косова „који се не такмиче са истим кандидатом али имају исте политике“, или Покрет Самоопредељење, који представља једину алтернативе за Албанце, Бошњаке, Турке и Србе.

Косовски аналитичари не очекују да ће током изборног процеса за градоначелнике у општинама на северу Косова доћи до неких тензија које би угрозиле општу безбедност, јер што Српска листа нема конкуренцију од других политичких партија које окупљају косовске Србе. Такође не очекују и већу излазност грађана на гласање, посебно након убиства „духовног вође“ косовских Срба, и лидера партије „Слобода, демократија правда“,  Оливера Ивановића.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај