Центар грађанске енергије – промовисање грађанског активизма и отвореног друштва

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Центар грађанске енергије

Грађани и организације цивилног друштва јужно од Ибра, добили су нови простор за дебате, округле столове, промоције и конференције за медије, али и за дружење свих заједница које живе на Косову. Центар грађанске енергије (ЦЕЦ), по узору на истоимени простор у Северној Митровици иницирала је и финансирала Косовска фондација за отворено друштво. Програмски део активности ће спроводити Форум за мултиетничку сарадњу (ФДМЦ), Комуникација за развој друштва (ЦСД) и Центар за мир и толеранцију (ЦПТ).

Центар грађанске енергије у Грачаници је први сервисни простор на централном Косову у коме ће бити промовисане грађанске и иницијативе организација цивилног друштва, првенствено у циљу побољшања креативности српске заједнице, али и у циљу побољшања комуникације између српске и албанске, као и свих осталих заједница које живе на Косову.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Центар грађанске енергије

„Оснивањем овог центра у Грачаници, Фондација додаје још један важан иструмент, још једну платформу преко које треба да се оствари боља комуникација, ојачају цивилне везе између различитих заједница и промовише дијалог као једини демократски инструмент изналажења решења за нагомилане проблеме у друштву”, рекла је координаторка КФОС-а, Вера Пуља, поздрављајући партнере и госте, нагласивши да се фондација у којој ради поноси што скоро да нема организације или неформалне групе на Косову са којом није сарађивала барем једанпут.

Директор Форума за мултиетничку сарадњу, који ће управљати радом ЦЕЦ-а, Дејан Радивојевић је посебно наглсио да ће овај простор служити као мултиетнички простор у коме ће се сретати и размењивати мишљења и идеје све заједнице.

„Постоји потреба за отвореном и искреном комуникацијом унутар српске заједнице, као и између српске и албанске заједнице, које Центар грађанске енергије планира да подржи кроз организоване активности и обезбеђивањем одговарајућег простора за све грађане, угрожене групе, интерно расељен лица и њихове активности“, додао је Радивојевић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Вера Пуља

Поздрављајући донаторе и госте испред Центра за мир и толеранцију и Комункације за развој друштва, Бојан Теофиловић је поновио потребу грађана и организација цивилног друштва јужно од Ибра за простором какав је ЦЕЦ.

„Центар грађанске енергије ће донети ту грађанску енергију у већем обиму и на неком вишем нивоу. Овде ће се различитим активностима свакако проширити спектар занимљивих ствари које се дешавају у Грачаници”, рекао је Теофиловић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Зорица Воргучић

Простор који ће користити организације цивилног друштва и грађани, биће изузетно важан и за новинаре, рекла је уредница РТВ КИМ Зорица Воргучић.

„Надам се да ће се овде одржавати добре дебате и емисије. Свакако, овај простор ће се користити и као студио за емисију “Споразум” коју заједнички реализују четири телевизије и једна продукцијска кућа, које програм емитују на српском језику. То ће нама медијима јужно од Ибра у многоме олакшати посао“, истаклаје Воргучићева.

Отварању Центра грађанске енергије су, осим чланова организација цивилног друштва и представника медија, присуствовали: шеф мисије ОЕБС-а на Косову, Јан Брату, представници страних амбасада, Европске уније, УНМИК-а, УНХЦР-а, КФОР-а и општине Грачаница, као и директор КФОС-а Љуан Шлаку са сарадницима.

Анђелка Ћуп