Случај фотографија: доказ, манипулација, злоупотреба жртве или плагијат?

Фљора Бровина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фотографија силовања жене од стране војника коју је посланица ПДК Фљора Бровина показала јавности током расправе о усвајању Нацрта Закона о геноциду Републикe Србија на Косову, изазвала је праву буру у косовској јавности, али и посланицу косовског парламента довела у сумњу  да је искористила лажну фотографију како би доказала своју тврдњу о наводним злочинима српске војске. Бровина ове наводе пориче, тврдећи да су фотографије праве и да само тужилаштво има прао да их има на увид.

На фотографији коју је Бровина показала јавности у Скуштини, током расправе о нацрту резолуције о геноциду, јасно се виде лице тројица војника у униформи док силују жену, за коју је Бровина тврдила да је у питању косовска Албанка. Међутим, на маскирним унифомрмама тројице мушкараца који силују жену нема никакве ознаке ВЈ ( Војска Југославије) коју су тада припадници војних снага СРЈ носили. На глави војника нема ни војничких капа ни беретки, осим на глави једног који носи качкет.Чак се и боја маскирне униформе разликује у односу на ону коју је војска током ратних сукоба на Косову носила.

 „Маскирна униформа војника из СРЈ је била светлије зелене боје и крупнијих маскирних шара. Сваки бољи познавалац југословнеских и српских војних формација може јасно да доведе у питање веродостојност ове фотографије“, каже М.Д. који је као цивилно лице дуго година пре ратних сукоба радио при восјци СРЈ и добро му је позната свака измена у униформама која је у то време увођена у војним формацијама.

Фото: Спорна фотографија коју је јуче показала Фљора Бровина, а пренео један број приштинских медија

Посланица Фљора Бровина је рекла да је жена која је силована жива, те да је она познаје и да специјално тужилаштво до сада није реаговало поводом овог случаја. Такође, како је пренео потал Индекс онлајн, фотографија је наводно пронађена у камери коју је изгубио српски војник током ратних сукоба на Косову.

Посланица Самоопредељења Саранда Богојевци прва је јуче критиковала поступак посланице Бровине, али и новинара који су у потреби за сензационализмом,  објављивањем ове фотографије најмање обраћали пажњу на то шта тиме постижу и чине те да ли ће нанети додатну бол и патњу породици жртаве силовања или самој жртви.

Косовска мрежа жена је поручила да је Бровина овим чином погазила принцип достојанства жртава.  У међувремену, у косовским медијима су затамњене претходно објављене фотографије, а у некима су и уклоњене.

Након овога, у неким медијима објављена је и још једна фотографија наводног убиства албанског детета, за које се тврди да је претходно такође било сексуално злостављано.

Да нешто не штима са фотографијом којом је Бровина махала за говорицом, желећи тако да докаже злочин који су наводно српске војне снаге починиле на Косову, убрзо је обелоданила приштинска Газета експрес. Овај медиј је пренео да је идентична фотографија коју је Бровина показала посланицима заправо настала у Ираку још 2004. године и да су је Ирачани користили у пропагандне сврхе, желећи да њоме покажу силовања америчких  војнике над ирачким цивилима. Бровина је била недоступна за новинаре који су је звали како би добили коментар од ње поводом спорне фотографије, пише приштинска Газета експрес.

Председник Скупштине Кадри Весељи је у жељи да заштити посланицу  Бровину  рекао да чак и ако је слика коју је објавила у скупштини плагијат, то неће изменити нити утицати на  став Косова да је Србија починила злочине на Косову.

„Нешто мора да буде јасно, ова Скупштина би требало да преузме одговорност да постоји крај казне и казна за српски геноцид на Косову и да не би требало да се удаљимо од примарене идеје о осуди српског геноцида на Косову. Једно је истина, Србија је починила злочине, војска је починила силовања и убиства, рекао је Весељи током расправе у Скупштини Косова. Весељи је такође истакао да су српске војне и полицијске снаге наводно починиле бројна силовања на Косову и да ће у Скупштини јавно говорити о именима.

Кадри Весељи, јучерашње заседање Скупштине Косова

„Ако је и дошло до такве грешке, након данашњег дана било је десетина и стотина сведочења. Имамо на десетине хиљада случајева над којима је почињено силовања за која поседујемо имена и презимена. Ја ћу говорити јавно, ми ћемо довести те људе на сесију“, рекао је Весељи, а преноси приштинска Коха.

Посланица Флора Бровина негира да је фотографија коју је показала пред посланицима парламента плагијат, те да је направљена на Косову.

„Знам где се то догодило, али га не објављујем, као и лица која нису могла да буду идентификована јер су скривена, што је дискреција, али истина не би требала да буде сакривена“, рекла је Бровина. Додала  је да ће остале детаље у вези са фотографијом, када је она настала и  обелоданити пред тужиоцем, али не и пред јавношћу.

„Жао ми је што чак и овде на Косову има таквих људи који су подложни пропаганди нашег непријатеља.“ Не могу да верујем да је то тако. Они сами, њихови родитељи су искусили такве ствари. Можда је наша кривица што млађим генерацијама нисмо рекли шта се догађало и испричали истину “, рекла је Бровина, а преноси портал Коха.нет.

Такође је додала да је, како је рекла, истину о жрвама силовања износила и на међународним конференцијама.

Маринковићева: Имамо и ми доказе о убистивма и силовањима српских жртава!
Силвана Маринковић, представница Удружежа подорида киднапованих и несталих лица, фото: приватна архива

Представница удружења пододица киднапованих и несталих лица из Грачанице, Силвана Маринковић и изјави за ГрачаницаОнлајн каже да изражава поштовање према свакој невиној жртви током ратних сукоба.

„Ја само постављам питање, зашто наше жртве нису жртве, имамо и ми да покажемо и изнесемо доказе за наше жртве. Притом, не желим да негирам да је било жртава на албанској страни. Фљора Бровина је јуче махала фотографијама, али имамо и ми низ доказа о убиствима, киднаповњима, имамо и ми изјаве и фотографије силованих особа и сперемни смо да то покажемо пред судом у знак поштовања према свакој жртви која је преживела нешто слично“, рекла је Маринковићева чији је супруг киднапован током ратних сукоба на Косову.

Маринковићева каже да је породицама преко главе да се њиховом муком користе други у пропагандне сврхе како би острашћено оптужили једну или другу страну.

„Имамо и ми доказе о логорима, силовањима, убијањима, али то је посао за суд, ми чекамо задовољење правде, а не да се сваке године политичари добијају поене код гласача користећи се нашом несрећом“, рекла је Маринковићева.

Политиколог Стефан Филиповић истиче да треба имати одговорност према жртвама на обе стане.

Стефан Филиповић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Треба с пијатетом приступити жтрвама сукоба на обе стране, прво звог секундарне виктимизације самих жртава, затим због могућности да може да се злоупотебом ове теме наше друштво додатно дестабилизује. Ово је јако озбиљна, осетљива и тешка тема и заиста изискује озбиљан приступ и могу да закључим да је део међународне заједнице заиста омануо у свом мандату на Косову“, рекао је Филиповић у изјави за портал ГрачаницаОнлајн.

Председник Србије Александар Вучић је коментаришући резолуцију коју је Приштина усвојила о тзв. „геноциду Србије“, рекао да неки народи на Балкану не разумеју и не могу да пронађу пут у будућност.

„Једини пут који виде јесте мржња према српском народу, иако ће увек рећи да је то против оних који су чинили злочине према њиховом народу. И не могу да се окрену ни раду, ни послу, трговини, економији. Неки су само обукли одела, ставили кравате и изашли из шуме, и разумљиво је да на такав начин говоре“, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Вучић је истакао да га брине то што су представници Приштине почели да се утркују у таквим изјавама.

Иван Миљковић