Српска листа: Полицајци из Приштине непожељни у недељу на северу Косова

Постаје сасвим јасно да је Србима на северу Косова и Метохије забрањено да слободно изразе своју политичку вољу, јер, како сазнајемо, Приштина ће у сврху демотивисања и застрашивања бирача, у недељу на изборе за градоначелнике Лепосавића, Зубиног Потока, Звечана и северне Косовске Митровице послати 176 полицајаца, саопштила је данас Српска листа.

Како Српска листа тврди намера Приштине је, наиме, да се на сваком бирачком месту инсталира двочлана стража, у коју би, уз локалне, били укључени албански полицајци послати из Приштине.

„Срби намеравају да своју демократску вољу у недељу искажу на миран и достојанствен начин и зато су наоружани албанци на бирачким местима, не само непотребан декор, већ и најексплицитнија претња и потенцијални извор инцидената“, саопштила је листа.

Српска листа подсећа да према споразумима постигнутим у Бриселу полицајци албанске националности не могу да са југа долазе на север, без одобрења српских локалних самоуправа, и како се наводи, Српска листа, која управља у четири општине северно од Ибра, поручује да они нису добродошли.

„На наше суграђане апелујемо да не наседају на било какве провокације и да управо максималном излазношћу покажу да нас је немогуће заплашити оваквим јефтиним провокацијама.  Очекујемо да ОЕБС и друге међународне организације и институције које ће пратити изборе испитају о чему је реч и предузму кораке како би се овај напад на демократске слободе српског народа спречио”, наглашава се у саопштењу српске листе.

Истим поводом оглсили су се и представници четири општине на северу Косова.

Најава Приштине да инсталирањем албанских полицајаца на бирачка места одврати Србе да себи бирају ко ће их представљати и ко ће се борити за њихов опстанак представља институционално насиље незабележено у скоријој историји на тлу Европе које међу грађанима изазива узнемиреност.  Оваква демонстрација силе није ничим изазвана, кампања се спроводи без икаквих проблема и инцидената, па се поставља питање шта ће албански полицајци са југа у српским срединама и са којим намером, што је противно и бриселским споразумима, наглашено је у саошптењу.
Даље се прецизира да је инсталирање полицајаца на бирачким местима противно и свим изборним правилима који су на снази.
 „Стога у име грађана Северне Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана позивамо ОЕБС и међународне организације на Косову и Метохији да спрече Приштину у намери да застраше и обесхрабе грађане да користе своје право гласа и себи бирају српске представнике“, истакнуто је у саопштењу предстаника четири општине са севера Косова.