Ивану Негришорцу награда «Песничка реч Слободан Костића»

Жири књижевне манифестације Песничка реч у част професора и књижевника др Слободана Костића“ доделио је награду која носи име овог познатог косовског књижевника песнику Ивану Негришорцу из Новог Сада.

Једногласну одлуку да Књижевна награда „Слободан Костић“ припадне Ивану Негришорцу за књигу„Истрага предака“ донео је жири који је радио у саставу: проф. др Драгиша Бојовић, председник; доц. др Александра Костић Тмушић, члан; и мр Живојин Ракочевић. Награда која је установљена прошле године, а ове се уручује први пут, у Речану код Косовске Каменице, родном месту књижевника Костића.

У образложењу жирија  каже се да Негришорац (Драган Станић, професор Теорије књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и председник Матице српске) у овој књизи сажима своје књижевно-теоријско, песничко и философско искуство кроз неколико важних феномена блиских и стваралаштву Слободана Костића, чије име награда носи. „То су пре свега: национално питање (преко укрштања судбине Косова и Метохије и Црне Горе), православље и светосавље, песничка реч и њени одјеци. Ово је једна од књига које представљају значајан допринос не само српској књижевности, него и српској култури уопште.“

Књижевна манифестација ће се одржати 25. и 26. маја у Речану и Великој Хочи, организатори су Удружење поштовалаца књижевног и духовног рада проф. др Слободана Костића, Дом културе у Грачаници, а покровитељ је Канцеларија за Косово и Метохију.