Vanredni izbori na severu Kosova protekli u mirnoj atmosferi

Jučerašnje glasanje za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, protekli su mirno. Kao što se i očekivalo, u sve četiri opštine ubedljivo su pobedili kandidati Srpske liste, sa preko 90 odsto dobijenih glasova, a jedan od razloga ovakvog rezultatat je i činjenica da su opozicione partije koje okupljaju kosovske Srbe bojkotovali ove vanredne izbore.

Prema Centralnoj izbornoj Komisiji, pravo glasa iskoristilo je 42 odsto građana Kosova, odnosno 24 hiljade i 600 građana, od oko 58 hiljada registrovanih.

Predsednik Srpske Liste Goran Rakić, koji je bio kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica je izjavio da je je pobeda ove partije „pobeda srpskog naroda i države Srbije“.

„Ono što želim da kažem na početku je da bojkot opozicije i nekoliko kvazi satelita ovde na terenu, nije imalo uspeha. Srpska lista je pobedila sa preko 90 odsto glasova u četiri severne opštine“, izjavio je pored ostalog Rakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić je izjavio da je pobedom Srpske liste potvrđeno političko jedinstvo Srbije.

„Naši ljudi su svedočili izvanrednu veliku energiju i želju da žele da se bore za svoju budućnost i bolju sutrašnjicu za njihovu decu. Ovom pobedom nećemo rešiti sve naše problem, ali smo pokazali da želimo jedinstvo u rešavanju ovih problema i njihovo zajedničko rešenje. Mislim da nakon svih pretnji od Albanaca i nekih Srba, ovo je najbolja potvrda političkog jedinstva za naše vitalne i naše najvažnije državne interese“, izjavio je Vučić, koji se putem telefona obratio Srbima na Severu Kosova.

Na ovim izborima su se sa svojim kandidatima takmičili i Demokratska partija Kosova Kadri Veseljija i Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Kosovski analitičari su mišljenja da su ove dve partije rešile da učestvuju na vanrednim izborima kako bi odmerili svoju snagu u biračkom telu u ovom delu Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da je izgrađena uspešna tradicija izbora pošto su se oni održali po kosovskim zakonima i u „službi su što bolje integracije svih zajednica u institucije Kosova“.

U reagovanju povodom održanih vanrednih izbora za gradonačelnike, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da su građani ovog dela Kosova pokazali zrelost prilikom izbornog procesa, da su se izbori održali bez ijednog incidenta i u demokratskom procesu, glasajući za kandidate u koje veruju da će služiti njihovim interesima.

Inače, izborni panel za žalbe i primedbe koji finkcioniše u sklopu Centralne izborne komisije je primio pet žalbi vezanih za tek završeni izborni proces na severu Kosova.

Tri su dobili od Demokratskog instituta Kosova (KDI) i tiču se kršenja pravila tokom predizborne kampanje, dok dve od Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) koje se odnose na održavanje izbornog procesa. Ove će se žalbe razmotriti u naredna 72 sata.

Iako je Centralna izborna Komisija saopštila da nije bilo neregularnosti na ovim vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom, Mreža nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ je saopštila da se u nekoliko slučujeva glasalo sa srpskim dokumentima, da je bilo porodičnog glasanja, da je bilo slučajeva glasanja van kabina i pokušaja da se glasa više puta.

„Na 23 biračka mesta prijavljeno je porodično glasanje, pet slučajeva glasanja izvan glasačkih kabina i dva evidentirana pokušaja dvostrukog glasanja, jedan u Severnoj Mitrovici u školi „Azi Suljemani“ u Mikronaselju i drugi u opštini Leposavić, selo Košutovo“, istakla je organizacija „Demokratija na delu“.

I šef OEBS-a Jan Bratu je naglasio da je nephodno prijaviti sve nepravilnosti,ali i dodao da kada je reč o izborima Misija na čijem je čelu nema izvršna ovlašćenja kada je reč o izborima, već da pruža podršku i imaju savetodavnu ulogu.

Inače, Dušan Janjić, direktor Foruma za međuetničke odnose je za televiziju N1 izjavio da se nakon ovih izbora ne zna u kojem pravcu ide cela situacija, da li prema dijalogu ili novom odmeravanju snaga.

„Ovi izbori imaju pozitivan efekat činjenicom da su održani, jer postoji neka vrsta vladavine zakona, nema nekih većih kršenja. S druge strane, vidimo veliku mobilizaciju Srba. U međunarodnoj zajednici postoji samo jedno pitanje, da se ne priprema ovim korakom podela Kosova. Dve su opcije za rešenje problema između Kosova i Srbije, nastavak dijaloga ili podela. Ovim izborima je dokazano da to Beograd može da realizuje“, izjavio je Janjić.

Janjić je takođe izjavio da bi faktička kontrola Beograda na severu Kosova označila i kraj briselsog sporazuma.

„Ukoliko Srbi do kraja budu napustili institucije, Srbija će biti označena kao nepoštovalac Briselskog sporazuma, to je taj limit, uski prostor koji imaju Srbija i Srbi“, rekao je Janjić, dodajući da ne vidi kao rešenje da kosovske vlasti postave svoje gradonačelnike u srpskim sredinama u slučaju da novoizabrani gradonačenici ponovo podnesu ostavke.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je inače poručio da će se narednih dana sastati sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu, pre sednice skupštine na kojoj je planirano da Kosovo bude tema diskusije, da bi, kako je istakao razgovarao sa njima šta „im je činiti u budućnosti“.

„Da se pripremimo i za Pariz i za sve sastanke i da budemo apsolutno jedinstveni, da verujemo jedni drugima i da pokažemo da srpska sloga i srpsko jedinstvo pobeđuju i da niko srpski narod i Srbiju ne može da uništi i pobedi“, rekao je Vučić.

Centralna izborna Komisije je inače objavila preliminarne rezultate izbora, a konačni će biti objavljeni nakon razmatranja podnetih žalbi od strane civilnog društva.

Ovo su treći lokalni izbori po redu za gradonačelnike koji se raspisuju na severu Kosova, prvi su održani 2013., a drugi 2017. godine.

 KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj