Трибунал за злочине на Косову, на кантару позиције и опозиције

Због недостатка кворума, посланици косовског парламента јуче нису гласали за иницијативу председника скупштине Кадри Весељија за оснивање државне Комисије која би претходила оснивању Ратног суда за злочине које је починила Србија на Косову.

Након што су посланици две опозиционе партије, Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење напустили салу, председник парламента их је позвао да се врате, јер како је рекао, “ Србија ће одговарати за геноциде који је починила“. 

„Данас у скупштини не треба да буде политичких партија, јер када је убијала, Србија није делила наше људе по партијама. Данас, без обзира на инате требало би се донесе једна одлука, рекао је Весељи.

Обраћајући се породицама жртава, Весељи је истакао да ће се одлучношћу њихов глас чути у сваком парламенту.

„Међународна заједница и са ове седнице и од дана када је покренута ова иницијатива, да размисли веома добро о чињеници да је она много инвестирала у нашу државу. У нашем је интересу да у име ових инвестиција, постигнемо да имамо дијалог и помирење и у будућности постављајући за темеље правду, истину“, истакако је Весељи.

Заменик премијера Енвер Хоџај је је такође позвао опозицију да гласају за оснивање Трибунала за ратне злочине, наводећи да ако политичке партије немају јединствени став око ове теме, то ће видети и свет.

„Два су разлога зашто би требало да будемо заједно на таквој седници. Прво, ради се о достојанству жртава. Сви смо били жртве, али је неко платио велику цену. Други разлог што би колеге из опозиције требало да буду на седници, тиче се нечег другог, како ми видимо ову тему и какве механизме нудимо, тако ће то видети и свет. Ако ми нисмо јединствени тако ће нас видети свет. Мислим да има неких тема око којих не можемо да се сложимо, али има и неких тема где је претходно одређено да треба да будемо јединствени“, изјавио је Хоџај.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је на свом фејсбук профилу написао да иницијатива Весељија за оснивање Трибунала за ратне злочине има везе са Специјалним судом и његовим страхом од овог суда.

„Захтев за међународним Трибуналом је предаја пред злочинима Србије, је подизање руку од права и обавеза наше независне државе, Републике Косово, да донесе правду нашим жртвама рата. Овај захтев само амнестира тужиоце Косова који се плаћају из државног буџета, који су када је реч о ратним злочинима, у најбољем случају, били пасивни“, написао је поред осталог Курти.

Посланик Покрета Самоопредељење Глаук Коњуфца је идеју Весељија о оснивању Трибунала оценио као ругање жртвама.

„Не можемо наставити са овим политичким сруктурама које све што додирну рукама покваре. И идеја међународног Трибунала мислим да је ругање жртвама и нашем народу, јер ми сви знамо колико је било жртава, знамо чији су били злочини и како се оснива један међународни Трибунал. Један међународни  Трибунал оснива Организација уједињених нација (ОУН). У дијалогу са Србијом никада није покренуто питање кажњавања злочина Србије“, рекао је Коњуфца, додајући да је дрскост тражити Трибунал од ОУН, када само Косово није судило злочинима Србије.

На овакав став опозиције реаговао је шеф парламентране групе владајуће Демократске партије Косова Мемљи Краснићи.

„Захтев Демократског савеза Косова (ДСК) и Покрета Самоопредељење да се не гласа за иницијативу (оснивања државне) комисије која ће дати правац оснивању Трибунала, је подршка става оној страни која већ 20 година негирај геноцид. Када је по први пут дошла ова иницијатива у Скупштину са тежњом да задовољи правду и две политичке партије су против, даје се могућност да прослављају они који негирају злочине на Косову. Јер порука које су данас послале ове партије јесте да Скупштина не гласа за Трибунал који даје правду и законски одговор криминалцима који су починили злочине током рата“, изјавио је Краснићи.

Иначе, оснивање овог суда подржао је председник Косова Хашим Тачи који је на обележавању годишњице убиства  Енвера Топалија, у затвору у Дубрави 1999 године, изјавио да је време  да без политичких,  институционалних и друштвених разлика постоји јединство у кажњавању српског генцида и да нико не буде део порицања тих злочина.

„Видели смо ових дана на Косову сећања на злочине, масакре, паљења, акте истребљења и етничког чишћења, до обима српског геноцида, али нико и након 20 година од наредбодаваца и извршитеља ових злочина није изашао пред међународну или домаћу правду. Зато је са правом скупштина Косова претходних дана донела Резолуцију која осуђује геноциде Србије на Косову“, изјавио је поред осталог Тачи.

Иначе, иницијативу председника парламента Кадри Весељија за оснивање међународног Трибунала нису коментарисали представници међународне заједнице на Косову, а портпаролка Европске уније, Маја Коцијанчић је за „Газета Експрес“ изјавила да Косово може да гони злочинце у складу са актуленим кривичним законом на снази. Коментаришући писања једног броја медија, о евентуланој подршци ове идеје од стране ЕУ, Коцијанчић је то демантовала.

„Пошто смо уочили неке неспоразуме у извештавању, дозволите ми да одмах разјаснимо да Европска унија није инволвирана у последњу иницијативу која је произашла из скупштине Косова за оснивање једног новог Трибунала“ изјавила је Коцијанчић додајући да ЕУ сматра да треба да постоји одговорност за све злочине почињене 90-тих година током конфликта у бившој Југославији.

Она је такође истакла да политички челници у региону треба да допринесу стабилности, помирењу и стварању повољне климе за адресирање отворених билатералних и питања наслеђених из прошлости.

„Ово такође укључује избегавање и кажњавање било какве изјаве или дела које би допринело међуетничким тензијама“, изјавила је портпаролка ЕУ за „Газету Експрес“.

Иначе, председник парламента Весељи је најавио наставак седнице, на којој ће се наставити дискусија и гласати за оснивања државне комисије, која би отворила пут оснивању Трибунала за српске злочине почињене на Косову, не наводећи и када би то могло да се деси.

КосоваоЛајв-Виолета Ороши Беришај