Медији брзо реаговали на фотографију наводног силовања

Како преносе косовски медији, посланица Демократске партије Косова Фљора Бровина се од прошле недеље није појављивала у јавност нити се јавља на телефонске позиве. Разлог томе су  критике које је претходних дана доживела пре свега од цивилног друштва, укључујући и медије, али и представника опозиције, због показивања фотографије на седници скупштине, тврдећи да се ради о „силовању“ жене од стране српских војника током рата на Косову 1999. године. 

Осим што су новинари веома брзо открили да се ради о фотографији која не осликава реалност, јер је преузета са сатјта за филмове за одрасле, једна од највећих критика билљ је сам чин јавног показивања те фотографије. Представници цивилног друштва, посебно они који се баве разним аспектима жртвама последњег рата на Косову, су истицали да такве фотографије не би смеле да се јавно показују, најмање у скупштини и посебно ако не постоји дозвола жртве силовања, поручујући да је права адреса за све чињенице и документе који сведоче о злочинима косовско тужилаштво.

Након што је косовско тужишатво узело изјаву Фљоре Бровине, она је медијима признала да се не ради о оригиналној фотографији, извинила се али и додала да је поседује годинама.

„Добила сам је од једне асоцијације, дакле од Одбора за заштиту људских права. Један актвиста ми је предао документ у коверти и документовао да може да се користи и да је особа жива. Сведок је била и потпредседница Комисије за нестале особе. Ја никада нисам помислила да неко може да ми донесе документ који није вериффикован и тачан. Већина силовања на Косову су били у сличним ситуацијама, зато, нисам веровала да овај документ није тачан“, изјавила је Бровина.

“ На питање новинара да ли је спремна да поднесе оставку, она је одговорила да  је спремна на све.

„На располагању сам за било шта, јер је изнад мене моја држава, слобода моје државе и истина трагедије Косова. Ја сам небитна особа“, рекла је Бровина.

Представници косовске опозиције, Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење су затражили да одговорност за овај „гаф“ или „намеру“, односно како су неки од њих оценили „највећим државним скандалом до сада“, преузме Демократска партија Косова, а не само Фљора Бровина.

Међутим, представници Демократске партије Косова су изјавили да је Фљора Бровина веома поштована и „да не заслужује да буде „кажена“.

Одговаарајући на оптужбе да иза ове фотографије у ствари стоји Демократска партија Косова, а да је Фљора Бровина жртва ове ситуације, председник парламента и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи је такве претпоставке одбацио.

 „Како може један субјекат да стоји иза нечега што не само да је недокументовано. Није био мој циљ да се донесу чињенице у скупштини. Једна грешка која је тешка, то је била бомба која ако је некоме нанела штету је њихова патња коју су преживели. Зашто нам је требала ова фотографија?“, запитао је Весељи, у емисији „Рубикон“ на телевизији „Коха визиони“.

Весељи  је истакао да се посланица Бровина пре обраћања и показивања фотографије није претходно консултовала са парламентраном групом, и да је овај свој корак требала да предузме у координацији са партијом, додајући и да ако је неко претрпео штету онда је нанео штету и њему.

На конференцији за штампу, Весељи је такође изјавио да верује да је Бровина ненамерно направила ову грешку.

„Сви заједно треба да извучемо поруку из ове грешке. Ова грешка нас је научила да прошлост треба да се третира на професионалан начин, не да се жури и са емоцијом, сведочи о потреби за специјализованим институцијама и правим експертима и квалификованим стручњацима, који чињенице о злочинима третирају на ригорозан и проверен начин „, изјавио је Весељи.

У одбрану Фљоре Бровине стала је и посланица Ганимете Мусљиу такође из Демократске партије Косова наводећи да ће Бровина бити и остати хероина.

Фљора Бровина је цео живот посветила домовини не тражећи никада и низашта компензацију. За многе жене и децу које је подигла са пажњом, Фљора јесте и остаће хероина. За многе жене и девојке Фљора је инпсирација како треба да се ради и жртвује за земљу“ написала је свом Фејсбук профилу Ганимете Мусљиу.

Шеф посланичке групе Социјадемократске Инцијативе Биљаљ Шерифи је показивање фотографије преузете са Интернета оценио жалосним, али и додао да је реаговање косовског друштва око ње показало зрелост и да  Косово неће користити лажне механизме како би сведочило о ратним злочинима које је починила Србија на Косову.

„Србија са преварама настоји да прећути ратне зочине и почела је да их негира. А то прихвата и српско друштво, не реагујући“, изјавио је Шерифи.

Одбор за заштиту људских права је такође затражио да се прекине „јавни линч“ над посланицом Бровином.

„Неморално је, неприхватљиво је и кажњиво је да се неко изложи линчу и јавној осуди, без праведног, фер и непристрасног судског процеса, посебно што се случај посланице Бровине третира пред органима правде и сваки притисак који се врши на овај процес путем јавног линча је мешање у посао истраге. Питање моралне и политичке одговорности је лично и зависи од особе како ће деловати што се разликује се од евентулане кривичне одговорности“, наводи се поред осталог у саопштењу Одбора за заштиту људских права.

Бивша председница Косова Атифете Јахјага и организације цивилног друштва, међу којима и оне које се искључиво искључиво баве злочинима почињеним на Косову, оцениле су да је потез хуманисткиње Фљоре Бровине, која је и сама један период провела у затвору у Србији неприхватљив и да је нанео велику штету не само имиџу Косова, него пре свега жртвама силовања на Косову током 1999. године. У овом је контексту било захтева и за подношењем оставке на место посланице косовског парламента.

Саранда Богујевци, посланица Покрета Самоопредељење, која је и сама преживела масакар, реаговала је  на истој седници скупштине Косова на којој је Бровина показала фотографију, преносећи поруку жртава сексуалног насиља и њихових породица да се такве фотографије не објављују јавно јер дирају у њихове емоције и подсећају их на трагедију коју су доживеле.

На овој седници је главна тачка дневног реда било оснивање државне Комисије која би отворила пут за оснивање Трибунала за српске ратне злочине почињене на Косову.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај